Poslodavci se otimaju za učenike Strukovne škole Zadar

10.03.2020.

17:22

Autor: Melita Šare/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Za ove momke otimaju se i velike autokuće i obrtnici. Njihov je zadatak samo dobro izabrati.
Što ih čeka nakon srednje škole - mnogo jasnije vide polaznici zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića. Velika je vijest da je škola nepovratno dobila čak 30 milijuna kuna iz europskih fondova, a koristi će od toga imati svi strojari od Zadra do Istre jer ta je škola ujedno Regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva.

Domagoj Stipčević na posljednjoj je, trećoj godini - školuje se za instalatera kućnih instalacija. Već zna kamo će za koji mjesec.

- Posao. Odmah ćeš ga naći? Da, kod obrtnika kod kojeg sam na praksi. Dobra je struka i dobro je plaćeno i volim to, rekao je.

Samo ove školske godine dobio je čak 18 tisuća kuna stipendije. Njegov izbor zanimanja često je tema među vršnjacima gimnazijalacima.

- Njima je to glupo, oni hoće samo veće škole. A što im ti kažeš? Da je meni njihova škola glupa, kaže Domagoj.

I mladi Pažanin vidi perspektivnu budućnost upravo kao instalater kućnih instalacija.

- U mome gradu, pošto se Novalja razvija, to postaje zahtjevno. Mislim da ćeš imati na otoku puno posla? Da, siguran je Ivan Bende, učenik Strukovne škole Zadar.

Za ove momke otimaju se i velike autokuće i obrtnici. Njihov je zadatak samo dobro izabrati. Na slatkim mukama je i Strukovna škola Zadar. Naime, u iduće tri i pol godine mora svrhovito potrošiti čak 30 milijuna kuna na sebe, ali i na škole partnere. Za početak znaju da je 4 i pol milijuna kuna namijenjeno za izgradnju dvoetažne automehatroničarske radionice.

- U prizemlju automehatroničarska radionica s dizalicama, a na katu laboratorij mehatronike gdje će doći kompletne linije robota, objašnjava Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Zadar

Većina ostalog novca nije samo za redoviti obrazovni sustav.

- Ovo je za gospodarstvo, za redovno obrazovanje, za obrazovanje odraslih, ne naših nego svih, za mentore iz svijeta rada kojima su potrebna nova znanja i tehnologije, ističe Tomčić.

Sve u cilju da svi iz strojarske struke budu kompetentni na tržištu rada. Jer i u strojarstvu treba biti itekako u trendu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!