07:02 / 14.02.2021.

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Potpuno drugačija slika o kuharima

Olakšice mladim radnicima

Olakšice mladim radnicima

Foto: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik / HRT

Za Josipu je kuhanje mnogo više od obične pripreme hrane, a njezini kolege drže da se nazivom koji je osmislila bolje opisuju znanja i vještine koje se stječu tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Kada zanimanje "Tehničar suvremene gastronomije" za koju godinu postane redoviti četverogodišnji program, kažu mlade kuharske nade, i budućim će učenicima biti jasnije za kakav se poziv školuju.

Za Josipu je kuhanje mnogo više od obične pripreme hrane, a njezini kolege drže da se nazivom koji je osmislila bolje opisuju znanja i vještine koje se stječu tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Kada zanimanje "Tehničar suvremene gastronomije" za koju godinu postane redoviti četverogodišnji program, kažu mlade kuharske nade, i budućim će učenicima biti jasnije za kakav se poziv školuju.

- Naziv je zanimljiv i mislim da daje potpuno drugačiju sliku o kuharima i opisuje ih u drugom smislu, posebnije, kaže Dino Kozić, učenik osječke Ugostiteljsko-turističke škole. Kuharstvo nije samo kuharstvo. Ima u tome puno više. Od pripremanja prigotovljavanja, ukrašavanja i svega ostalog, dodaje njegova kolegica Lucija Prgomet.

I to nije sve, jer kao i u mnogim drugim zanimanjima, tako i u kuharstvu valja usvojiti dodatna znanja bez kojih su boravak i rad u profesionalnoj kuhinji nezamislivi - higijena, organizacija, kaže predavač u školi Igor Brkić.

Sve je to imala na umu i Josipa Šimić kada se javila na natječaj dubrovačkoga Regionalnog centra kompetentnosti. Ponosna je što će novi standard zanimanja u kuharstvu nositi naziv koji je ona osmislila.

U Ugostiteljsko-turističkoj školi drže da se pod novim nazivom otvara napredno poglavlje poučavanja, a poznatom se zanimanju daje i određeni prestiž. Kuharsko zanimanje je potrebno, kaže ravnatelj Andrej Kristek - zanimanje koje daje budućnost i mladima i našem turizmu.

A novinama tu nije kraj jer učenici osječke Ugostiteljsko-turističke škole praktična znanja će uskoro stjecati na novoj opremi, te u suvremenim praktikumima, slastičarnici, mini pivovari i čokolateriji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!