Potraga za epidemiolozima i mikrobiolozima

27.08.2020.

17:25

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

Manjak epidemiologa i mikrobiologa sve više muči naše zdravstvo opterećeno rekordnim brojem testiranja na COVID-19.
Manjak epidemiologa i mikrobiologa sve više muči naše zdravstvo opterećeno rekordnim brojem testiranja na COVID-19. Neke institucije čak angažiraju vojne epidemiologe i planiraju zaposliti nove doktore medicine i laboratorijske djelatnike. Provjerili smo ima li ih na Zavodu za zapošljavanje.

Covid-19 je dobro uzdrmao naše zdravstvo kojemu manjak stručnjaka postaje gorući problem.

- Izrazito povećana aktivnost. Otežano funkcionira naš zdravstveni sustav i odrađujemo posao velikim naprezanjem, kaže Vjekoslav Jelić, pročelnik ureda za zdravstvo grada Zagreba.

Na tržištu rada nema epidemiologa pa u pomoć pristižu oni iz vojnog sektora.

- Koristit ćemo i dalje vojne epidemiologe kad god njima dopusti situacija u vojsci da nam pomognu i idemo paralelno na ove doktore medicine završene, objašnjava ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Traženi su i laboratorijski djelatnici.

- Nama zakon dozvoljava zapošljavanje na određeno vrijeme na 60 dana bez natječaja, koliko nama treba laborantskih tehničara i inženjera, toliko ćemo zaposliti, govori ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar.

Na burzi rada  traženog kadra ima - trenutačno je nezaposlenih 150 medicinskih tehničara i 114 medicinskih inženjera.

- Radi se pretežito o mladim osobama, 70 posto njih su u dobi do 30 godina s punim potencijalom i friškim kompetencijama, a 30 posto su osobe bez radnog iskustva, ističe predstojnica Regionalnog ureda HZZ Zagreb Marija Halić.

Protuepidemijske mjere očito su ubrzale zapošljavanje zdravstvenog kadra.  Od početka godine zaposleno je više od  250 laboratorijskih stručnjaka.

- Angažirat ćemo dodatne ljudske kapacitete, tako da zastoja bude što manje s obzirom na to da će biti vjerojatno velik broj potreba za testiranjem, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić.

Bude li potrebno angažirat će se i licencirani sanitarni inženjeri, sve kako bi se osigurala maksimalna epidemiološka zaštita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!