07:00 / 12.10.2021.

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/HRT

Povrtni doručak svakom zadarskom mališanu

Zdravi doručak

Zdravi doručak

Foto: HRT / HTV

Grad Zadar se uključio u Tjedan školskog doručka, na temu Povrtni doručak. Tjedan školskog doručka pokrenut je prošle godine kako bi podigao svijest o važnosti doručka za svako školsko dijete.

U kuhinji Osnovne škole Krune Krstića obroci se djeci pripremaju punih pola stoljeća. Jelovnik je raznovrstan i zdrav. Sviđa se i djeci. Kažu da je drugačij.

I naša ekipa je zavirila u kuhinju. Na meniju - namazi od mrkve te slanutka i povrtni muffini. Uz to na izbor smoothie od špinata, jogurta i jabuke ili od mrkve, naranče i banane. Okvirni jelovnici isti su u cijeloj Hrvatskoj.

- Mi ubacimo našu ribu, povrće, blitvu, ubacimo kaul, brokulu – kaže kuhar Igor Nikolić.

Važno da je sezonsko. A škola ima najbolje opremljenu kuhinju, od prošle je godine u sklopu projekta "Živjeti zdaravo" postala školom mentorom.

- Danas sve imaju kuhinju, sve imaju kuhare i postigao se jedan veliki korak naprijed, kaže Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića, Zadar.

Sve škole kojima je Grad Zadar osnivač ove su godine uključene u akciju "Živjeti zdravo".

- Želimo potaknuti interes kod djece i kod roditelja da uzimaju marendu u školi – naglašava Ivana Guglielminni, pomoćnica pročelnika za odgoj i školstvo Grada Zadra.

Grad je uložio u opremanje kuhinje, ali i dostavnog vozila kojim se obroci potom voze u druge škole. Tako škole koje ima kapacitet mogu pomoći onima koji ga nemaju. Jer svježe pripremljen zdrav obrok ne bi ni za koje dijete smio biti nedostupan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!