16:54 / 04.11.2019.

Autor: Katarina Barać-Perošević/HRT

"Pozitivan razvoj adolesceneta u Hrvatskoj"

-

-

Foto: - / -

Nakon Zagreba, Pule i Varaždina i u Osijeku je provedeno istraživanje "Pozitivan razvoj adolesceneta u Hrvatskoj".
Nakon Zagreba, Pule i Varaždina i u Osijeku je provedeno istraživanje "Pozitivan razvoj adolesceneta u Hrvatskoj". U istraživanje je bilo uključeno 15 osječkih srednjih škola i više od 1700 srednjoškolaca.

Provedeno istraživanje pokazalo je da su mladi sve više skloni depresiji, a slična slika je i u drugim gradovima. Pomaknute su granice rizičnog ponašanja, a sve to upućuje da je nužna intervencija i prevencija takvog ponašanja u razvoju adolescenata.

Iako je pred njima budućnost, mlade sve više muče problemi mentalnoga zdravlja, ali i suvremenog društva.

- Dosta su visoke stope prije svega simptoma anksioznosti, simptoma depresivnosti, simptoma stresa kod adolescenata u gradu Osijeku. Osim toga, visoke stope pijenja, rizičnog klađenja i općenito igara na sreću. Marihuana i generalno sredstva ovisnosti, osim alkohola je nešto manje zastupljena nego u ostatku Hrvatske, govori Miranda Novak, Odsjek za poremećaje u ponašanju-  Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Internet i dalje prednjači. Mladi na računalu dnevno provedu i do pet sati. Zabrinjavajuće je i spolno ponašanje adolescenata.

- Do 14 godine prvi spolni odnos, do 16 godine 2 ili više partnera, mislim da su se ipak dobne granice značajno spustile, naglašava Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentsku psihijatriju KBC Osijek.

Zbog toga je važno poraditi na prevenciji, odgovornosti obitelji, ali i na pravima djeteta problematičnog ponašanja.

- Prevencija ne ide od prvog srednje, ide od ranije životne dobi, ali s tim da svi moramo biti partneri. Znači i roditelji i nastavnici i zajednica, govori Dodik Ćurković.

- I ona djeca koja se ne ponašaju odgovorno i koja nemaju   primjereno ponašanje, oni imaju potpuno ista prava i na obrazovanje i na zdravlje i na zaštitu od nasilja i na potrebu stručnu pomoć kao i sva ostala djeca, govori Sanja Vladović, dipl.soc.pedagog, Područni ured Pravobraniteljice za djecu, Osijek.

No bilježi se pozitvan razvoj adolescenata. Unatoč neprivrženosti školi, 70% njih  planira upisati fakultet ili neku visoku školu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!