13:37 / 12.05.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Poziv mladima: Postanite savjetnici pravobraniteljice za djecu

 Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević raspisala je natječaj za izbor novih članova Mreže mladih savjetnika (MMS), te pozvala djecu da se prijave ako žele da se njihov glas snažnije čuje u društvu.

Poziv djeci da se kandidiraju za članove MMS-a za sljedeće trogodišnje razdoblje upućen je putem škola, ustanova i medija.

- Ako imate najmanje 12, a najviše 16 godina, ako želite pomoći da se glas djece snažnije čuje u društvu i da se jasnije sagledaju potrebe djece i mladih, ako želite zajedno sa svojim vršnjacima aktivno zastupati dječja prava, prijavite se na natječaj za MMS, poručuje pravobraniteljica za djecu.

Na mrežnoj stranici pravobraniteljice www.dijete.hr nalazi se njezin poziv i obrazac za prijavu, koji treba ispuniti i poslati poštom, na adresu: Pravobraniteljica za djecu - NATJEČAJ za MMS, Teslina 10, 10000 Zagreb. Ili e-mailom na mojglas@dijete.hr, obavezno uz naznaku Natječaj za MMS.

Natječaj je otvoren do kraja lipnja, a u rujnu će se među prispjelim prijavama izabrati novih 20 članova.

Savjetnici, suradnici i ambasadori pravobraniteljice

Ured pravobraniteljice u priopćenju navodi da je MMS savjetodavno tijelo pravobraniteljice za djecu, osnovano 2010., a do danas je ukupno oko stotinu djece bilo uključeno u njegov rad.

U Mrežu je u jednom mandatu uključeno dvadesetero djece i mladih u dobi od 12 do 18 godina iz svih krajeva Hrvatske koji pomažu pravobraniteljici kao njezini savjetnici. Oni su i svojevrsni ambasadori pravobraniteljice jer svojim vršnjacima prenose informacije o njezinom radu i zaštiti dječjih prava.

"Budući da sadašnjoj, četvrtoj, generaciji MMS-a uskoro istječe mandat, želimo pozvati što više djece da se prijave na natječaj za izbor novih članova, za razdoblje od jeseni 2021. do jeseni 2024. godine, navodi pravobraniteljica.

Ujedno poziva sve nastavnike da na satu razrednika obavijeste učenike šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole, te učenike prvog i drugog razreda srednje škole, o natječaju za MMS. Također ih poziva da podrže učenike koji se žele prijaviti, da im pomognu pronaći obrazac prijave na stranici www.dijete.hr, ispuniti ga i poslati.

U priopćenju se ističe da se djeca prijavljuju na natječaj po vlastitoj želji i odluci, te se od njih ne očekuje da predstavljaju svoju školu, grad ili bilo koju drugu organizaciju.

Članovi i članice MMS-a zastupaju vlastito mišljenje, predstavljaju sebe same i upoznaju pravobraniteljicu sa svojim mišljenjem o položaju djece u društvu i onome što je po njihovom mišljenju važno i potrebno djeci, poručuje pravobraniteljica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!