17:51 / 18.09.2018.

Autor: T.V./T.S./HRT

Praizvedba 'Avanture maloga Juju': totalno kazalište za svestrane izvođače

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / HRT

Kako pjesmu pretvoriti u kazalište? To je bilo izazovno pitanje za cijelu autorsku ekipu. Kada govore o tome, izgleda da je rad bio nalik na igru u kojoj uživaju iako je posla puno, jer glumci sviraju, pjevaju, plešu, animiraju i glume.
U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka počinje sezona naslovljena "Odrastamo hrabro - u kazalištu!" Sjećate se avantura maloga Juju? Junaci jedne od najpopularnijih dječjih pjesmica zaživjet će prvi put na kazališnoj sceni baš u Rijeci, u subotu, 22. rujna, u 18 sati.

Pjesmicu, koju su jednom davno objavili Žarko Roje i Petar Bergamo, dramatizirale su Milica Sinkauz i Ivana Đula, a Đula je skladala i originalni dio glazbe. U oblikovanju teksta bilo im je važno ostati vjeran poznatom originalu, ali i ispričati svoju priču u djeci prihvatljivom kontekstu. Prvi put su dramatizirale pjesmu, a kako je ritam i glazba važan dio dramaturgije, cijeli je tekst nalik na pjesmu.
 
"Juju je bila prva pjesma koju sam naučila na hrvatskom", govori redateljica Renata Carola Gatica. Tumačeći kako su humorni elementi predstave 'izlazili' iz rada s glumcima na način da će rezultat biti zabavan i odraslima, zaključuje da je rezultat mala i slatka predstava koja se bavi, u odrastanju prevažnom temom, strahovima. Suradnik za pokret je Damian Cortes Alberti, scenografiju, objekte i kostime oblikovala je Alena Pavlović, a svjetlo Sanjin Seršić. Jujua igra Tilen Kožamelj, novi stalni član riječkog lutkarkskog ansambla, a uz njega na sceni su Damir Orlić, Andrea Špindel, David Petrović i Zlatko Vicić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!