16:45 / 24.01.2018.

Autor: DJH/M.Š.

Praizvedba opere za djecu 'Brundibár', Hansa Krasá

Božidar Peričić, Nataša Popović,  Josephine Ida Zec, Gita Erben, Ljiljana Vinković (HRT) i Davor Meštrović (HRT)

Božidar Peričić, Nataša Popović, Josephine Ida Zec, Gita Erben, Ljiljana Vinković (HRT) i Davor Meštrović (HRT)

Foto: - / HRT

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust priprema hrvatsku praizvedbu opere za djecu, Hansa Krasá: Brundibár.
Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust  priprema hrvatsku praizvedbu opere za djecu, Hansa Krasá: Brundibár, u režiji Krešimira Dolenčića, a pod ravnanjem talijanskog maestra Michelangela Galeatia.
Dječja opera Brundibár se izvodi se na otvorenom ispred zgrade kotlovnice Prve tvornice ulja u Branimirovoj ulici u Zagrebu, 25. i 27. siječnja, te u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije, 29. siječnja.  Dječja opera židovskog češkog skladatelja Hansa Krasá s libretom Adolfa Hoffmeistera u originalu su izvodila djeca Terezina (Theresienstadta), koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj. Ime dolazi iz češkog kolokvijalizma za bumbara. U logoru je opera prikazana 55 puta, a gotovo svi sudionici u izvedbi (postava se mijenjala) ukrcani su u kamione i poslani u Auschwitz. Većina je život završila u plinskim komorama odmah po dolasku, uključujući djecu, skladatelja Krasa i glazbenike.
Ova bajkovita operna priča donosi sjećanje na djecu koja su iskusila nezamislive zločine i predstavlja primjer jedinstva protiv svih oblika tiranije i genocida. Ona predstavlja moć glazbe i umjetnosti koja se uzdiže nad stravičnim neljudskim životnim situacijama. Priča je jednostavna te govori o dvoje djece koja moraju pronaći pomoć za bolesnu majku u nemogućim okolnostima. Gradski nasilnik, Brundibár, sprečava ih da ostvare svoj cilj sve dok im ptica, mačka i pas ne savjetuju da se pridruže prijateljima i zajedno rade kako bi porazili zlostavljača.
Hrvatsku premijeru režira Krešimir Dolenčić, a orkestrom studenata viših godina Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu ravna talijanski dirigent Michelangelo Galeati. Okosnica cijele predstave je Dječji operni zbor Zvjezdice maestra Zdravka Šljivca te vrsni dječji solisti iz toga zbora koje je uvježbala Dijana Rogulja Deltin. Brundibára tumači bariton Božidar Peričić, a režiser u predstavi je Zoran Pribičević. Opera se izvodi na hrvatskom jeziku. Scenografiju su izradili studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Hrvatska radiotelevizija će 27. siječnja na svom Drugom programu (HRT - HTV 2), u 8.59, prikazati snimku prve hrvatske izvedbe ove dječje opere ispred Prve tvornice ulja.
U emisiji Dobro jutro, Hrvatska  ovaj vrijedan projekt najavili su Nataša Popović, privremena ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Božidar Peričić, bariton GK Komedija (u predstavi Brundibár) te solistice Dječjeg opernog zbora Zvjezdice Josephine Ida Zec i Gita Erben.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!