12:31 / 08.01.2021.

Autor: Sanda Dičak/Regionalni Dnevnik/IMS/HRT

Prava karaka za male pustolove

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Kormilar je uhvatilo smjer, pustolovina na brodu može početi.
U Pomorskom muzeju u Dubrovniku osmišljen je novi interaktivni kutak za djecu. Izgrađen je drveni model broda Karaka u koji mogu ući, držati kormilo ili podići barjak na jarbol.

Kormilar je uhvatilo smjer, pustolovina na brodu može početi. Mališani se mogu popeti na brod i kroz igru ponešto naučiti o pomorstvu i brodogradnji , brodovima koji su ispisali slavnu povijest dubrovačkog pomorstva.

- Napravili smo polumodel broda Karake. Drvena je konstrukcija i tu se djeca mogu upoznati sa tim tipom broda,  kaže preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić. A Karaka  nije izabrana slučajno jedan je to od najpoznatijih tipova broda u Dubrovačkoj pomorskoj povijesti.

- Karaka je tip velikog trgovačkog jedrenjaka koji se gradio na dubrovačkim brodogradilištima od 15 do 17 stoljeća. Inače, dubrovačka karaka je bila među najvećim trgovačkim brodovima na svijetu. U to doba imala je veliku nosivost - od 600 kola pa nadalje. Karake su bile naoružane jer je trebalo štititi teret. Česti su bili napadi gusara, objašnjava voditeljica Pomorskog muzeja Ana Kaznačić Skurić.

Djeca mogu 'kalafatavat' brod, podizati barjak na jarbol, stati za kormilo, a kutak nudi i mjesto gdje mogu crtati brodove i upoznati cijelu dubrovačku pomorsku flotu, dodaje A mogu slušati i priče o slavnim pomorcima koji su brodili morima svijeta. Zahvaljujući ovom kutku posjet muzeju može postati prava pustolovina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!