08:53 / 10.09.2018.

Autor: HRT

Prazne škole u Dalmatinskoj zagori i na otocima

-

-

Foto: - / -

Takvom zabrinjavajućem trendu, upozoravaju stručnjaci i mještani, pothitno treba stati na kraj. Jer, pet do podne - odavno je prošlo.
U Područnoj školi Kljenovac u Imotskoj krajini školsko je zvono privremeno utihnulo jer - nema niti jednoga učenika. A u još desetak škola diljem županije, uglavnom na otocima ili u Dalmatinskoj zagori, nije upisan niti jedan prvašić. Takvom zabrinjavajućem trendu, upozoravaju stručnjaci i mještani, pothitno treba stati na kraj. Jer, pet do podne - odavno je prošlo.

Spremačica Nataša Gadžo, nakon tri desetljeća, umjesto u Područnu, na posao će - u Matičnu školu. Teška srca: Tu sam naučila, tu sam se udala, tu su dica bila super, bilo mi je žao, pripremala sam se prije godinu dana, rekli su da neće bit dice, kaže.

Od 20-ak potkraj 90-ih - knjiga je lani spala - na samo jedno slovo. No, nakon Kljenovca, bijela kuga svoj danak nastavlja uzimati i u Grubinama, Ivanbegovini i Poljicima. Ali - i u Krivodolu.

Od 1. do 8. razreda imamo 270 učenika, što je vrlo malo. Trend se nastavlja. Npr. 2010. imali smo 319 učenika što je za 50 učenika manje u odnosu na 2010., ispričao je Marijo Karin, ravnatelj OŠ "Tin Ujević", Krivodol.

Slično je i u susjedstvu: U Osnovnoj školi Zmijavci u zadnjih 10 godina izgubili smo 80-ak učenika, kaže Ante Kujundžić, ravnatelj OŠ Zmijavci i načelnik Podbablja.

Trbuhom za kruhom sve se češće odlazi i preko granice. No, neki se, i to s fakultetskom diplomom - i vraćaju! Zato je svaka mjera - i više nego dobro došla!

Pogledajte prilog!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!