Predavanja i radionice o astronomiji, najmlađi uspješno savladali osnove

16.04.2023.

12:35

Autor: Suzana Balen/HTV/IMS/B.B.B

Astronomske radionice

Astronomske radionice

Foto: HTV/IMS / HRT

Svemir i galaktike, istraživanja i misije, promatranje nebeskih tijela teleskopima, ukratko 10 dana astronomije! Jedinstvena je to manifestacija u Hrvatskoj koja se trinaesti put održava u Daruvaru. Mnogo je zanimljivih predavanja i radionica, a središnja tema ove je godine, Sunce.


Sunce! Nastalo prije 4 milijarde 600 milijuna godina. Prema predviđanjima znanstvenika, jednako toliko još će trajati.

- Sunce će se proširiti jako, promijeniti će boju, postati će crveno i taj široki omotač će zamalo zahvatiti Zemlju. Tako da za više od 4 milijarde godina život na Zemlji iz tog razloga više neće biti moguć, kaže Vernesa Smolčić, predavačica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

A dok je još moguć, Zemljani mogu činiti dobro i širiti znanje. To se svake godine trude na Danima astronomije u Daruvaru.

- Planete Sunčevog sustava idu po redu: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i što su dalje od Sunca to se sporije vrte, rekao je Noa Majetić, mladi polaznik ove manifestacije.

- A što je to Sunce? Jedna zvijezda koja nam daje svjetlo. Zašto je važno da imamo svjetlo od Sunca? Tako da biljke mogu rasti, dodaje Azra Milašin, Noina kolegica.

I opet iznova djeca nas oduševljavaju znanjem o zvijezdama, planetima i galaktikama.

- Ovo ću bit ja kad narastem, bit ću čovjek u NASI, znam tolko toga o Svemiru jer imam tolko knjiga da ih neću stić pročitat. Slušam svakog utorka Andromedu, nadovezao se Mauro Milašin.

A Kip je ovdje kako bi podsjetio da su upravo psi pomogli čovjeku da postane astronaut. Na radionicama nazvanim "astrovrtić" astrotete šire im vidike uz igru i zabavu.

- Deset dana nema nigdje, ne možete izgooglati da se 10 dana priča o astronomiji uzastopce. Samo u Daruvaru? Samo u Daruvaru. Zato valja doći? Apsolutno. Zato valja doći, imamo i park tamnog neba, jedini u Hrvatskoj, odgovara tajnik astronomskog društva "Kumova slama", Toni Boroš.

A noćno i dnevno nebo promatrat će se kada to vremenski uvjeti dopuste. Teleskopi su spremni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!