13:35 / 13.12.2018.

Autor: V.M./Hina

Predstava za djecu premijerno u Galeriji Klovićevi dvori

Foto: Klovićevi dvori

Foto: Klovićevi dvori

Foto: - / -

Galerija Klovićevi dvori pokreće u sklopu svog pedagoškog programa novi format: predstave. Prva je 'Čudesno vodstvo Julija Klovića' koja će premijerno biti izvedena u nedjelju, 16. prosinca.
Galerija Klovićevi dvori pokreće u sklopu svog pedagoškog programa novi format: predstave. Prva je 'Čudesno vodstvo Julija Klovića' koja će premijerno biti izvedena u nedjelju, 16. prosinca.

Mali broj sati likovnog odgoja, brojne obaveze i užurbana svakodnevnica ujedinili su se protiv posjeta mladih muzejima i galerijama. Posjet izložbama shvaća se kao dodatna školska obaveza, no umjetnost uvijek treba biti i predstavljati užitak, onu dokolicu i odmor koji su nam svima potrebni, napominju iz Klovićevih dvora.

Stoga bi željeli da njihova Galerija, barem na kratko, postane drugi dnevni boravak djeci, njihovo utočište i ugodan kauč, njihovo lijepo provedeno vrijeme.

Kako bi pokazali djeci čudesan svijet priča, asocijacija, motivacija i edukacije koje nude izložbe i umjetnost, osmišljena je predstava u kojoj je glavni lik zaštitni znak Galerije - Julije Klović, koji kroz kazališni format upoznaje djecu s umjetnošću.

U režiji Arije Rizvić i prema tekstu Nikoline Rafaj predstava je svojevrsno vodstvo kroz izložbu namijenjeno djeci, koja će dobiti osnovne upute o ponašanju u muzeju, znanja o  likovnom djelu (crti, boji, kompoziciji, tehnici), remek-djelima i poznatim umjetnicima koji su predstavljeni u Galeriji.

Iz Klovićevih dvora kažu da će na duhovit i primjeren način djecu nastojati motivirati za upoznavanje s beskonačnim svijetom umjetnosti, s ciljem da im kroz interakciju s mladim glumcima, duhovite dijaloge, songove i veselu rekvizitu približe svijet umjetnosti.

Glume Ivan Čuić, Petra Svrtan, Iva Šimić Šakoranja i Denis Bosak. Vizualni identitet izložbe osmislio je ilustrator i umjetnik dječjih bajki Zdenko Bašić.

Predstave će se održavati tijekom cijele godine subotom, jedan sat prije početka likovnih radionica za djecu školskog i srednjoškolskog uzrasta, koje već niz godina vodi muzejska savjetnica Liljana Velkovski kao dio pratećeg programa aktualnih izložbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!