Predstavljene "Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca"

02.08.2021.

14:57

Autor: HRT/Hina

Predstavljene "Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca"

Predstavljene "Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca"

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Zbirka "Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca" predstavljena je u ponedjeljak u Zagrebu u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja koje je dodijelilo nagrade i pohvale najboljim mladim autorima.

Radi se o 58 kratkih priča učenika srednjih škola iz cijele Hrvatske, od ukupno 177 pristiglih na prva dva javna poziva, koje je odabralo Povjerenstvo za vrednovanje, a tiskao Hrvatski vojnik.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je sudionicima projekta, a posebno nagrađenima, i rekao da je iznimno ponosan na projekt. Medved je rekao da je Hrvatska po suvremenoj povijesti jedinstvena u Europskoj uniji ta da je ideja natječaja potaknuti mlade na čuvanje uspomene na vrijednosti i žrtve Domovinskog rata, te da odaziv mladih potvrđuje uspješnost natječaja.

- Ovo pokazuje da su naši mladi svjesni kamo pripadaju, da poznaju povijest svoje države i da tako oblikuju vlastiti identitet, kazao je Medved.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja uručene su nagrade i pohvale za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu.

Prvu nagradu dobila je učenica 4. razreda Gimnazije Vukovar Stella Ristović za priču Dio mene, a drugu učenica 4. razreda II. gimnazije iz Zagreba Vida Terze za priču Pet minuta. Dodijeljeno je također pet trećih nagrada, kao i više pohvala.

Na treći javni poziv pristiglo je više nego na prva dva zajedno, čak 208 kratkih priča o Domovinskom ratu, rečeno je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!