Prehrana mora biti sigurna i personalizirana

09.07.2021.

15:18

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Siniša Koščina, IN2 grupa i Mirjana Turkalj, Dječja bolnica Srebrnjak

Siniša Koščina, IN2 grupa i Mirjana Turkalj, Dječja bolnica Srebrnjak

Foto: HTV / HRT

Sve veći broj djece suočava se problemom alergije i intolerancije na raznu hranu – prehrambene navike su im loše, a pandemija debljine širi se sve više. „Svjedoci smo da su alergijske bolesti u epidemijskom porastu. Alergije možemo razvrstati u nekoliko skupina, ali velika skupina alergija su one koje se javljaju zbog alergija na hranu. Ona je sve više prisutna u našem svakodnevnom životu, a uz nju se nerijetko preklapa i intolerancija na hranu“, kaže Mirjana Turkalj, dr. med. iz dječje bolnice Srebrnjak, voditeljica referentnog centra Ministarstva zdravstva za kliničku alergologiju djece.

Mirjana Turkalj kaže kako su ljudi najčešće alergični na ono što najviše jedu. U najranijoj dobi se najviše manifestira alergija na mlijeko - najčešće kravlje, dok su kod odraslih, između ostalih najčešćih alergena, to uglavnom jaja, orašidi, pšenično brašno i plodovi mora. Turkalj objašnjava kako su samo u zadnjih 5 godina alergije na hranu sedam puta veće.

Zadnjih su se godina jelovnici u školama i vrtićima značajno korigirali u odnosu na ranije, no Turkalj ističe kako za djecu koja pate od alergija to nije dovoljno.

- Prehrana mora na prvom mjestu biti sigurna, a da bi bila sigurna za svako dijete, ona mora biti personalizirana. Kada je dijete alergično na neku namirnicu, posebno ako ima po život opasnu alergiju, mora biti zaštićeno od svake incidentne situacije u kojoj može doći u kontakt s tom namirnicom. Ključno je osigurati okruženje da se može kontrolirati takvu djecu, napominje.

Projekt uvođenja i praćenja personalizirane uravnotežene prehrane u dječjim vrtićima

Kako bi se omogućilo lakše praćenje prehrane djece, posebice one koja pate od alergija na hranu, domaći stručnjaci tehnološke i zdravstvene struke udružili su snage i predstavili projekt uvođenja i praćenja personalizirane uravnotežene prehrane u dječjim vrtićima.

Tvrtka IN2 već 30 godina razvija različite softvere i platforme za razne ustanove, pa tako i za bolnice – stoga su u suradnji sa zdravstvenim sektorom razvili sustav koji može pratiti što i koliko djeca jedu u vrtićima. 

- Gledali smo što je u zdravstvenom smislu liječenje pacijenta – prehrana. Ona je aktivni dio našeg života i utječe na naše zdravlje, kaže Siniša Koščina, direktor razvoja poslovanja IN2 grupe, zadužen za sektor zdravstva i javne uprave.

Dodaje kako je ideja bila povezati i omogućiti vrtićima da imaju sve informacije o dječjoj prehrani – od toga kako doći do namirnice, do toga kako strukturirati prehranu koja izaziva što manje problema, i s pretilošću i s alergenima.

Nova platforma koju su razvili služi upravo tome – pomaže vrtićima da imaju priliku pratiti što djeca s alergijama jedu, da jave u situaciji pojave alergijske reakcije, te da interveniraju direktno u kontaktu s referentnom ustanovom, poput bolnice Srebrnjak.

- Nama koji smo direktno izloženi takvim pacijentima, ta platforma je značajan pomak, kaže Turkalj.

Platforma funkcionira u obliku aplikacije koju će odgajateljice u vrtićima dobiti na tabletu, te pomoću nje imati uvid u prehrambene režime svakog djeteta svoje grupe. Moći će kliknuti koliko je dijete taj dan pojelo, a roditelji će tako pomoću svoje mobilne aplikacije moći vidjeti koje namirnice i koliko je količinski njegovo dijete pojelo.

- Aplikacijom bolnički informacijski sustav, ako dođe do takve situacije, vidi kompletni prehrambeni dio koji se obavlja u vrtiću i liječnik će ga moći koristiti za svoju daljnju obradu, kaže Koščina.

Platforma je već zaživjela pod nazivom P4, a financirana je kroz EU projekte.

- Trenutno smo u fazi pripreme aplikacije, i dopisa vrtićima o tome kada ćemo krenuti s posjetama, kaže Turkalj i dodaje kako će im trebati oko dvije i pol godine, te kako je cilj ovom aplikacijom maksimalno rasteretiti tete u vrtiću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!