Prekinuta studiranja, razmjena na distanci

29.11.2020.

15:01

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Nastava se na europskim sveučilištima većinom održava na daljinu pa su se studenti uključili u tzv. virtualnu mobilnost.
Koronavirus je zaustavio sve - pa i uobičajenu studentsku mobilnost. Mnogi stipendisti koji su počeli studirati u drugim članicama Unije, morali su se zbog epidemiološke situacije vratiti u Hrvatsku. Nastava se na europskim sveučilištima većinom održava na daljinu pa su se studenti uključili u takozvanu virtualnu mobilnost.

➡️ Koronavirus - nove informacije
➡️ Epidemiolog Kolarić: Kad cjepivo prijeđe Breganu, ja mogu na godišnji
➡️ Capak: Kazne za kršitelje mjera između 100 i 200 eura

Osim druženja i studiranja uživo na našim fakultetima, mnogim studentima prekinuto je i nešto što su dugo željeli, prijavili se i dobili. Mogućnost da završe barem jedan semestar na nekom od europskih sveučilišta, da upoznaju tamošnji način studiranja, kulturu, da se druže sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta.

Ivar Maštruko je jedan od onih kojemu je virus pomutio planove. Student iz Rijeke, studira kulturne studije i aplicirao je na studij u Nizozemskoj. Odbijen je zbog pandemije i predavanjima može prisustvovati samo 'online'.

- U dogovoru s Europskom Komisijom osmišljen je rezervni plan i promoviramo virtualnu mobilnost. To znači da studenti mogu sudjelovati u online nastavi na svjetskim sveučilištima, ali iz sigurnosti vlastitog doma, kaže ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU-a Antonija Gladović. Dodaje kako se se radi i na "kombiniranoj mobilnosti" tako da studenti mogu započeti mobilnost u virtualnom okružju, a nastaviti u fizičkom i obrnuto.

Leonarda Vučić je ipak iskoristila svoju sedmotjednu stipendiju na Sveučilištu u Madridu. Od toga je dva tjedna provela u izolaciji. Morala se vratiti, kaže jer je njezina majka bila jako zabrinuta. Tako se u Hrvatsku vratila zadnjim letom koji je organizirala Hrvatska ambasada. Avion je bio pun studenata.

Tih 5 tjedana u Madridu bilo joj je, kaže, nezaboravno. Imala je priliku studirati na orgomnom Sveučilištu koji je prilagođen studentima - uz mnoštvo aktivnosti. Imali su bazene, a trenirala je i odbojku. Sada predavanja prati putem interneta.

Studenti će pravu, fizičku mobilnost malo pričekati - zbog epidemioloških neprilika. Iako je u ovom trenutku zanimanje za mobilnost slabije, kažu u Agenciji, i dalje je omjer zainteresiranih stranih studenta za Hrvatsku i naših za strana sveučilišta podjednak. Najavljenih je s obje strane po 1800.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!