Premijera predstave 'Drvo koje je pjevalo'

16.11.2018.

18:23

Autor: V.M./HRT

default error photo
Predstava 'Drvo koje je pjevalo' kroz priču o Violini i Violončelu govori o prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, te slobode i odgovornosti koju glazba donosi. Premijerna će biti u zagrebačkoj Maloj sceni u utorak 20. studenog u 18 sati.
Predstava 'Drvo koje je pjevalo' kroz priču o Violini i Violončelu govori o prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi. Premijerna izvedba bit će u zagrebačkoj Maloj sceni u utorak 20. studenog u 18 sati.

Protagonisti predstave su Majstor - graditelj instrumenata i sami instrumenti - Violina i Violončelo i na njihovu putu komad ih prati od samih početaka: priča počinje u šumi, Majstorovom potragom za materijalom od kojega će izraditi instrumente, nastavlja se u radionici u kojoj majstor izrađuje i odgaja instrumente, a onda ih odnosi na njihova životna putovanja, koncertne podije i potrage za novim zvukom, najavljuju iz Multimedijalne kolibe koja je producent projekta.

Temeljeno na iskustvima istraživanja u domeni radiofonije mladog autorskog tima, djeci se želi priču o dva instrumenta ispričati prvenstveno zvukom, glazbom, glumačkom igrom i autorskim tekstom, pokušavajući u isto vrijeme pokrenuti maštu izvođača i dječje publike, i upozoravajući djecu na vještinu slušanja, koja se u vrijeme uspona vizualnih komunikacija čini pomalo zaboravljenom, stoji u najavi predstave 'Drvo koje je pjevalo'.

Autorski tim napominje da se slušati može uvijek i svugdje jer gradska vreva i šumska tišina mogu biti jednako zanimljive i inspirativne, a upravo medij zvuka omogućava putovanje oko svijeta i istovremeno uživanje u sigurnosti vlastite sobe – zato je važno ukazati djeci na svijet zvuka i na svijet glazbe, na prostore njihovog preklapanja i njihovog razilaženja, i učiniti ih aktivnim sudionicima tog svijeta, napominju autori predstave.

Autorski tim je sastavljen od profesionalaca sa svih spomenutih područja umjetnosti te svatko pojedinačno doprinosi iskustvima svog zanimanja i udjelom u stvaranju ovog projekta koji, baš kao i ostali naslovi radiofonijskog teatra na kazališnoj sceni, ukazuju na bitnost zapostavljene kulture slušanja.

Predstava je namijenjena djeci u dobi od 5 do 10 godina, redatelj je Hrvoje Korbar, dramaturgiju i tekst potpisuje Nina Bajsić, a izvode Jasmina Bojić, Stanislav Kovačić i Marija Šegvić. Likovno oblikovanje ostvarila je Mara Bajsić, a fotografije Marija Kamber.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!