Premijere za bebe i školarce u Maloj sceni

15.09.2021.

14:02

Autor: Hina/V.M.

"Aut"

"Aut"

Foto: detalj plakata / Mala scena

Kazalište Mala scena najavljuje dva premijerna naslova na početku nove sezone, predstavu "Aut" Paška Vukasovića i Ivane Vuković čija će premijera biti 23. rujna, a već od 17. listopada bebe od tri mjeseca na više moći će u kazalištu na Medveščaku uživati u multisenzornom kolažu "Ninabu".

Nastala prema ideji Paška Vukasovića i u dramaturgiji Ivane Vuković, predstava "Aut" bavi se temom autizma, a namijenjena je starijima od 10 godina.


U središtu je priče Matej, koji je malo drukčiji od takozvanih "normalnih" ljudi. Za njega su užasno komplicirane stvari jednostavne, a ono što je većini ljudi normalno, njemu predstavlja nepremostiv problem. Matej zna sve glumce hrvatskoga glumišta, ali izračunati koliko je 13 minus 8 čini se nemogućim. Matej je osoba s poremećajem na spektru autizma.


Jednog dana on otkriva da je u njegovu susjedstvu ubijen pas, što pokreće niz događaja tijekom kojih, osim krivca, otkrivamo i kako izgleda život s autizmom.


- Zapamtite to što PlayStation ne može 'čitati' Xbox igricu ne znači da je pokvaren, ističu iz Male scene. 


Predstava "Aut" ima za cilj potaknuti na promjenu i promijeniti pogled na one "drukčije" oko nas, a koje tako često stavljamo u "aut" odnosno izvan igre, izvan okvira.


Kostimografkinja je Lucija Prstec Smolčec, scenografiju osmišljava Jelena Kovačev, a za glazbu je odgovoran Matija Antolić


Glume Matej Španović, Iva Šimić Šakoronja i Luka Bulović, koji su ujedno i koautori ove predstave.


Predstava "Ninabu" namijenjena bebama


Sljedeća premijera Male scene ove jeseni bit će, 10. listopada, predstava "Ninabu" namijenjena bebama od tri mjeseca naviše i njihovim odraslima. "Ninabu" je zamišljen kao "mala šuma" koja poziva publiku da uđe i istraži multisenzorni umjetnički prostor koji želi biti intiman kolaž pokreta, plesa, glasa, glazbe, zvuka, mirisa, dodira i vizualnih objekata.


"Ninabu" je zamišljen da postane "događaj i mjesto" nadahnuto šumom, jer šuma ima snagu uvući nas u svoje čarolije, u njoj se možemo kretati, dodirivati, gledati se, mirisati, uživati i uranjati u nju, stoji u najavi.


U ugodnu okruženju predstave bebe će se moći slobodno kretati u prostoru izvedbe, moći će slobodno istraživati nove ljude, teksture, oblike, boje i zvukove dok su njihovi odrasli blizu (ili zajedno s njima) i dopuštaju im da se igraju, podržavaju ih u tome da istražuju, ali i da se vrate u svoje sigurno utočište kada im je to potrebno. Za dojenje, presvlačenje, maženje


Premijera predstave održat će se u sklopu Kliker Festivala u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu, a prve izvedbe u Zagrebu planirane su 17. i 24. listopada.


Iz Male scene najavljuju i nekoliko jesenskih gostovanja: 30. rujna s s predstavom "Sunce djever i Neva Nevičica"  kazalište gostuje u Splitu u sklopu festivala "Mali Marulić", te 1. listopada u Komiži na Visu, a predstava Male scene "Leptirove pjesme" sudjelovat će 5. listopada na prvom STRUS Festivalu za djecu u Lavovu u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!