11:22 / 28.04.2021.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Priče za djecu rastu i na - stablima

"Uberi priču"

"Uberi priču"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kada je prije 15 godina pokrenula jednodnevnu inicijativu pod nazivom "Uberi priču", književnica Sanja Lovrenčić nije ni sanjala da će sve prerasti u jednu od najboljih i najdugovječnijih manifestacija za poticanje čitanja od najranije dobi. 

Ni pandemijska godina nije spriječila nastavak sjajnog projekta čije je ovogodišnje izdanje pratila i ekipa Vijesti iz kulture:

Pandemijska godina smanjila je samo broje djece koji je smio pratiti priču o šest šetnji Slave Raškaj. Kroz 6 postaja slavne umjetnice vodila je književnica Sanja Lovrenčić, a na 6 štafelaja, postavljenih u Parku stara Trešnjevka, ilustator Dominik Vuković oslikavao je odabrane trenutke iz slikaričina života.


Čitajmo da ne ostanemo bez riječi - moto je ovogodišnje manifestacije koja će djecu iz 10 različitih škola i vrtića voditi u svijet bajke, priče, stihova i dječje mašte, a cilj je svake šetnje, naravno, branje knjiga koje djeca najviše vole, jer svakom je djetetu osiguran njegov primjerak.


Ta  lektira, kao i životna priča velike slikarice Slave Raškaj, djeci će zasigurno ostati u trajnom sjećanju, a to je samo jedan sjajan primjer kako poticati čitanje i razvijati trajnu ljubav prema knjizi i čitanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!