Prijatelj: Primjećuje se trend povećanja online seksualnog nasilja

24.06.2022.

12:14

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Krešimir Prijatelj

Krešimir Prijatelj

Foto: Sturdio 4 / HRT

CAP program jedan je od rijetkih programa prevencije nasilja, osobito seksualnog, nad djecom u Republici Hrvatskoj, a nastoji integrirati najbolje izvore i pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja. U program su uključeni odgojno-obrazovni djelatnici, roditelji i djeca, a cilj je osnažiti odrasle da prepoznaju kada je dijete žrtva ili potencijalna žrtva nasilja te da pomognu djetetu da se zauzme za sebe i bude manje ranjivo na sve oblike nasilja. Također, sama djeca osnažuju se da se zauzmu za sebe, poučava ih se tehnikama samozaštite te ih se upućuje na izvore podrške i pomoći u zajednici u slučaju da se netko prema njima ponaša nasilno. 


Martina Podobnik

Martina Podobnik

Foto: Sturdio 4 / HRT

- Ove se godine organizira 6. CAP konferencija koja je posvećena prevencija nasilja među tinejdžerima, djecom i mladima. Na konferenciji su odgojno-obrazovni djelatnici i drugi provoditelji CAP programa, rekla je u emisiji Studio 4, Martina Podobnik, voditeljica CAP preventivnog programa, te dodala kako će ove godine biti fokus na problemu seksualnog nasilja, pogotovo onog koje se događa u online sferi.

Krešimir Prijatelj, sa Sveučilišta u Zadru, Odjel psihologije naglašava kako se primjećuje trend povećanja seksualnog nasilja i uznemiravanja upravo u online svijetu.

- Gotovo svi mladi imaju otvorene profile na društvenim mrežama i to ne sam jedan profil. Na pojedinim mrežama imaju otvoreno i dva do tri profila i nije poznato za što ih točno koriste, rekla je Podobnik i dodala kako je jedna petina mladih bila izložena ili je svjedočila nekom obliku seksualnog uznemiravanja na internetu.

Na pitanje koliko je roditeljima teško kontrolirati djecu na internetu, Podobnik je rekla kako je to iznimno teško, ali upravo je tu važan program CAP-a, kao i drugih preventivnih programa kako bi se roditelji i odgojno-obrazovni djelatnici osnažili. 

- Kroz CAP program ih učimo tehnikama kako reagirati i razgovarati s djecom te kako ne stvoriti otpor kod njih.

Podobnik govori kako možemo prepoznati dijete koje trpi nasilje. Najčešće je to zatvaranje u sebe, povlačenje od vršnjaka, pad školskog uspjeha, ali kako kaže, brojni znakovi mogu biti vrlo suptilni, zato što mladi osjećaju veliki sram posebno u kontekstu online seksualnog nasilja i često nemaju povjerenja u odrasle.

- Istraživanja pokazuju kako se 60 posto mladih, glede ovakvog nasilja, ne bi nikome obratilo, naglasio je i dodao kako mladi često nisu upućeni kome bi se mogli obratiti.

- Kod djece su prisutni razni neugodni osjećaji vezani uz doživljavanje bilo kojeg oblika nasilja. Kad govorimo o online nasilju, tu je još jedan dodatni faktor, a to je bespomoćnost. Osim što nisu sigurni kome bi se obratili, nisu sigurni ni kako će sve to završiti i kakvi će biti ishodi po njih i njihove roditelje, naglasio je Prijatelj.

Podobnik govori kako je velika brojka neprijavljenih zlostavljanja te da su postojeće statistike nerealne.

- Djeca moraju osvijestiti što je to neprihvatljivo na internetu i upravo im to na CAP programu pokušavamo osvijestiti, kazala je.

Napravljen je pregled stanja u Hrvatskoj i u svijetu nakon lockdowna i studije pokazuju brojne emocionalne poteškoće kod djece i adolescenata.

Više u videoprilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!