Prijavite se na natječaj za najljepši školski vrt

11.03.2022.

15:13

Autor: HRT

Najljepši školski vrtovi

Najljepši školski vrtovi

Foto: HRT / HRT

Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozivaju i ove godine sve vrtiće, osnovne i srednje škole te srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na natječaj "Najljepši školski vrtovi 2022.". Natječaj je otvoren do 22. travnja, a prijave se šalju na adresu najljepsi.vrtovi@hrt.hr

Ustanove koje se žele prijaviti na natječaj trebaju, uz ispunjen upitnik, poslati tri fotografije školskog vrta te njegov opis.

Svaka škola oblikuje vrt prema vlastitim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuva bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske koristeći se ukrasnim i autohtonim biljem svojega podneblja.

Na temelju pristiglih prijava prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti od travnja do listopada tekuće godine.

Nakon obilaska povjerenstvo odlučuje o vrtovima te na završnoj svečanosti potkraj studenoga dodjeljuje niz nagrada i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj u sljedećim kategorijama:

    1. Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt u RH

    2. Najljepši vrtić u RH

    3. Najljepša učionica na otvorenom (nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja)

    4. Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

    5. Nagrada za tradicijski uzgoj (dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede)

    6. Najljepša područna škola u RH

    7. Nagrada za kontinuitet

video thumb

Povjerenstvo ima pravo i ne dodijeliti nagradu u pojedinim kategorijama ako smatra da nitko ne ispunjava kriterije, a može dodijeliti i nekoliko ravnopravnih nagrada.

Najčešći vrtni elementi su: ukrasni grmovi, ukrasno drveće (skupna ili pojedinačna stabla), sezonsko cvijeće, trajnice, sukulentne biljke, ljekovito i začinsko bilje, travnjak, jezerce za uzgoj vodenoga bilja i životinja, pojedinačna stabla voćaka ili voćnjak, pojedinačna stabla maslina ili maslinik, povrtnjak, kompostište, živica (u slobodnom rastu ili oblikovana), klijalište, rasadnik, plastenik, staklenik.

Vrt treba oblikovno, estetski i funkcionalno povezati u skladnu cjelinu jer njegova ljepota ovisi o međusobnom skladu i povezanosti svih elemenata i uspješnom razvoju bilja koje se ondje nalazi.

Veličina površine vrta i broj biljaka nisu podaci koji se vrednuju nego svrhovitost i kvalitetna njega.

Preporučuje se voditi fotodokumentaciju o radovima.

Prosudbeno povjerenstvo tijekom obilaska razgledava vrt, daje stručne savjete učiteljima i djeci kako ispraviti nedostatke te dodjeljuje visoke ocjene onima koji ulaze u uži izbor za neku od nagrada.

Molimo prijave poslati na adresu:

najljepsi.vrtovi@hrt.hr

Svim sudionicima natjecanja želimo mnogo uspjeha u uređenju školskih vrtova i okoliša!

Projekt "Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj" provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnim donatorima. 

Galerija
Učenički dom u Ogulinu , Foto: Facebook Najljepši školski vrtovi /HRT projekt
OŠ Josipa Zorića iz Dugog Sela, Foto:   Facebook Najljepši školski vrtovi /HRT projekt

Ekološko obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije Najljepši školski vrtovi započeo je 1995. godine u emisiji Hrvatskoga radija Slušaj kako zemlja diše, autorice Lidije Komes s idejom da djeci koja se vraćaju nakon progonstva u svoje ratom razrušene škole, omogući lakše praćenje nastave kroz osmišljavanje izgleda svojega školskog vrta.

U njemu mogu sudjelovati svi vrtići, osnovne i srednje škole, učenički domovi, centri za odgoj i obrazovanje, domovi za djecu te domovi za odgoj djece i mladeži u Republici Hrvatskoj.

U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo.

Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske.

Neki su vrtovi, kao na primjer vrt OŠ u Kaštel Lukšiću, vrt OŠ Orašac kraj Dubrovnika, vrt Šibenske privatne gimnazije, vrt Poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu, postali turističke atrakcije kako domaćim tako i stranim turistima.

U sklopu projekta održavaju se   stručni skupovi  o  utemeljenju i uređenju školskog vrta i okoliša, s naglaskom na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama; tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka.

Voditeljica projekta Đurđica Čočić

Voditeljica projekta Đurđica Čočić

Foto: Krasnodar Peršun / HRT

Nositelj projekta je Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i brojnih donatora.

Natječaj je otvoren do 22. travnja 2022., a prijave se, uz popunjen obrazac, opis vrta i tri fotografije šalju na adresu : najljepsi.vrtovi@hrt.hr

Projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj 2005. dobio je nagradu Europske federacije novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima.

Voditeljica projekta je Đurđica Čočić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!