13:05 / 18.10.2018.

Autor: T.V./E.L.S./Hina

Prijavite se na Statističku olimpijadu

-

-

Foto: - / -

Državni zavod za statistiku i ove školske godine nastavlja s organizacijom Statističke olimpijade, natjecanja namijenjenog srednjoškolcima s ciljem promicanja statističke pismenosti.
Državni zavod za statistiku i ove školske godine nastavlja s organizacijom Statističke olimpijade, natjecanja namijenjenog srednjoškolcima s ciljem promicanja statističke pismenosti.

Radi se o nacionalnoj fazi Europskoga statističkog natjecanja - projektu Eurostata, koji i u Hrvatskoj djelomično sufinancira Europska unija.

Prijaviti se mogu učenici iz cijele Hrvatske koji pohađaju bilo koju redovitu srednju školu, a najboljim hrvatskim srednjoškolcima omogućit će se sudjelovanje u europskoj fazi natjecanja gdje će svoje snage moći odmjeriti s europskim kolegama.

Sudjelovanje u natjecanju je besplatno, a ekipe prijavljuju mentori. Nacionalna faza natjecanja održava se u dvije kategorije za učenike trećih i četvrtih razreda te prvih i drugih razreda srednjih škola.

Srednjoškolci mogu sudjelovati u ekipama od jednoga do tri učenika te ne moraju nužno ići u istu školu, ali moraju biti iz iste kategorije. Svaka ekipa mora imati nastavnika koji će ujedno biti i mentor ekipe, pratiti rad učenika te im pomagati u izvršavanju zadataka. Broj sudionika odnosno ekipa iz iste srednje škole nije ograničen, kao ni broj ekipa koje prati isti mentor, dok učenici mogu sudjelovati samo u jednoj ekipi.

Prijave se primaju od danas do 21. prosinca, a proglašenje pobjedničkih ekipa je 29. ožujka 2019. Najbolji na nacionalnoj razini moći će se prijaviti za natjecanje na europskoj razini od 1. do 15. travnja 2019.. Pobjedničke ekipe bit će proglašene 5. lipnja 2019.

Prošle godine je na Statističkoj olimpijadi u Hrvatskoj sudjelovalo više od 1500 sudionika i 520 prijavljenih ekipa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!