16:47 / 19.09.2020.

Autor: Jana Radić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Problemi s prijevozom učenika u Puli

-

-

Foto: - / -

Zbog financijskih gubitaka, u Puli se nove autobusne linije nisu uvele, stoga su pulske škole morale promijeniti način rada - kombiniraju jutarnju i nastavu na daljinu.
Prijevoz učenika također se morao prilagoditi novom sustavu održavanja nastave. Zbog financijskih gubitaka, u Puli se nove autobusne linije nisu uvele, stoga su pulske škole morale promijeniti način rada - kombiniraju jutarnju i nastavu na daljinu.

Hana Tabaković i David Pamić, učenici su 3. razreda pulske Gimnazije. Oboje su putnici, Hani iz Loborike treba dvadestak minuta, a Davidu iz Barbarige oko 40.

- Pa mislim da je super,  kako je bilo popodne to je bilo užasno, nismo imali nikakav prijevoz i trebali su roditelji odvojiti svoje vrijeme od posla ili kakogod smo se trebali snalaziti za doći do škole, kaže Hana. 

- Pa ja mislim da je puno lakše meni online jer sam putnik pa dodatno cijeli dan budem tu u Puli i onda kasno dođem doma, bit će lakše vjerujem, rekao je David. 

- Morali smo promijeniti model rada, ići u takozvani mješoviti, da jedna generacija ima on line nastavu ujutro, a ostali da imaju u školi, tako da se rotiraju u tim turnusima, objašnjava Filip Zoričić, ravnatelj Gimnazije Pula.

Pandemija je ostavila trag na prijevoznicima. Smanjio se broj putnika pa su i prihodi manji. U Pulaprometu od prošlogodišnjih 13 tisuća, broj putnika u dnevnom prometu pao je na 9 tisuća. Kako bi se našao optimalan model, dogovori s ravnateljima škola, ali i gradovima te općinama traju već mjesec dana:

- U ovoj jutarnjoj smjeni što mislim da smo kao prijevoznik što se tiče Pulaprometa izradili dobar raspored. Naravno nikad ne možete sve zadovoljiti pogotovo u ovim vremenima jer jednako i od nas se očekuje da racionaliziramo poslovanje, ističe Igor Škatar, direktor Pulaprometa.

Zadnju riječ ipak će imati gradovi i općine, koji jedini mogu financijski poduprijeti povećanje broja linija. Do tada će škole pojedinačno morati pronaći svoje modele nastave kako bi svi učenici bili ravnopravni. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!