Profesor Baltazar ponovno na HRT-u

08.04.2020.

15:12

Autor: Doris Pinčić/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

I Zagreb film i Boris Kolar, inače autora originalnog serijala za Profesora Baltazara, ustupili su HRT-u bez naknade prava za emitiranje filmova na našim programima, a posebno u 'Školi na Trećem'.
I Zagreb film i Boris Kolar, inače autora originalnog serijala za Profesora Baltazara, ustupili su HRT-u bez naknade prava za emitiranje filmova na našim programima, a posebno u 'Školi na Trećem'.

Već smo ranije objavili da je producentska kuća Zagreb film HRT-u poklonila jedno prikazivanje kompletnog serijala Profesor Baltazar uz prijedlog ravnatelja Zagreb filma, redatelja Vinka Brešana da se na jedan neradni dan priredi Dan profesora Baltazara, a sada donosimo još jednu dobru vijest – HRT je dobio pravo i na besplatna emitiranja nove epizode kultnoga serijala.

Producent novog, 60. jubilarnog filma o Profesoru Baltazaru 'Augustova treća sreća', tvrtka Ultra link, novi je crtić predstavila u rujnu prošle godine na zagrebačkom Zrinjevcu. Nova epizoda o profesoru Baltazaru, snimljena je 52 godine nakon prve originalne epizode.Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a na novoj sedmominutnoj epizodi 'Augustova treća sreća' radili su Boris Kolar, originalni autor i redatelj, scenarist Dino Krpan, glavni animator Siniša Mataić, kompozitor Vjeran Šalamon te Krešimir Mikić kao narator.

- Novi Profesor Baltazar je sedmominutni crtani film koji je donekle skraćen i ubrzanog ritma kako bi se prilagodio sadašnjoj djeci. Na njemu je radila ekipa renomiranih autora, a tko zna možda se na temelju nove epizode napravi novi serijal, rekla je Renata Brkić iz Ultra linka.

Originalni 'Profesor Baltazar' bila je animirana serija snimana od 1967. do 1978. godine u produkciji Zagreb filma s ukupno 59 epizoda u trajanju od pet do deset minuta i podijeljenih u četiri sezone.

Serija je, kako ističu hrvatski filmolozi, nesumnjivo najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma, a na projektu je radilo više desetaka poznatih autora među kojima su Zlatko Grgić, Boris Kolar, Zlatko Bourek, Milan Blažeković, Pavao Štalter koji je profesoru Baltazaru dao ime te glazbenik Tomislav Simović.

Serijal o profesoru Baltazaru, simpatičnom znanstveniku koji svojim izumima rješava probleme svojih sugrađana bila je iznimno popularna u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, a imala je veliki uspjeh i brojna emitiranja na svjetskim televizijama.

Pogledajte gostovanje predsjednice Udruge profesor Baltazar Renate Brkić, ujedno i predstavnice Ultra linka u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!