Profesorica - putnica

11.04.2021.

19:44

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Profesorica Sunčica Orlić

Profesorica Sunčica Orlić

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Mnogi profesori glazbene kulture i umjetnosti moraju poučavati u nekoliko škola kako bi popunili tjednu satnicu. Sunčica Orlić, profesorica iz naše priče, prijeđe više od 500 kilometara kako bi ispunila normu od 21 sat. U rubrici - O školstvu na distanci - Sunčica Findak provjerila je je li u ovo pandemijsko vrijeme sve još kompliciranije.

Početkom tjedna profesorica Sunčica radi u jednoj županiji i putuje autom, sljedeće dane u drugoj kamo odlazi autom ili autobusom, a potkraj tjedna u trećoj županiji do koje stiže trajektom ili katamaranom. Zaboli glava od samog nabrajanja lokacija i prijevoznih sredstava potrebnih da bi popunila tjednu satnicu. 

- Često se pripremam na trajektu, a često znam održati i online nastavu za 1, 2 i 3 razred srednje škole, kaže Sunčica Orlić, prof. glazbene kulture i glazbene umjetnosti.

Sunčica već 18 godina radi u obrazovnom sustavu i jednako toliko putuje. Nije joj nimalo teško, ali je sve zakomplicirala pandemija. Ne samo da je svaki dan s drugim profesorima i učenicima, nego svakodnevno mora biti koncentrirana i svakodnevno po drugom modelu.

U srednjoj školi u Drnišu maturanti hvale profesoricu.

- Nisam baš neki ljubitelj glazbene umjetnosti, ali profesorica učini da to bude zanimljivo, kaže maturantica Iva.

Vidi se da djeca imaju sve više problema, strahova, usamljena su, kaže nam profesorica. Čak se educirala i za zvukoterapiju, kako bi u slobodno vrijeme pomagala djeci koja se teško koncentriraju ili su pod stresom.

Pitali smo jednog od ravnatelja, kasni li ikad na nastavu?

- Što se tiče kašnjenja, ne kasni, iako tu na putu Split Drniš 70 kilometara zna biti i mraza i snijega, rekao je Hrvoje Pekas, ravnatelj Srednja škola Ivana Meštovića, Drniš.

A u ovih 18 godina njezinih putovanja na Hvar samo je jednom zakasnila, i to zbog nevremena.

Sunčica je samo jedna od mnogo učitelja putnika, kojih će s godinama, zbog sve manjeg broja učenika, biti sve više. Ali kažu, ma ništa nas više ne može iznenaditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!