16:55 / 06.02.2018.

Autor: HRT

Projekt besplatnih zdravih obroka nije zaživio u šibenskim školama

-

-

Foto: - / -

Djeca šibenskih osnovnih škola, rijetko za užinu biraju zdravi obrok. Škole su iskazale interes za zdravi obrok, ali zbog vlastita predfinanciranja i složenih uvjeta Agencije za poljoprivredu - projekt nije prošao.
Projekt besplatnih obroka voća i milijeka u šibenskim školama ove nastavne godine nije zaživio. I to zbog složenog pravilnika i predfinanciranja obroka vlastitim novcem koji škole nemaju. Za razliku od njih, županijske škole ušle su u projekt. No sudeći prema organizacijskim problemima dogodine će se malo koja od njih ponovno prijaviti.

Djeca šibenskih osnovnih škola, rijetko za užinu biraju zdravi obrok. Škole su iskazale interes za zdravi obrok, ali zbog vlastita predfinanciranja i složenih uvjeta Agencije za poljoprivredu - projekt nije prošao.

Lani je bilo puno jednostavniji model plaćanja. To je plaćala Agencija za poljoprivredu ili ministarstvo, ističe Vladimir Braica, ravnatelj OŠ Tin Ujević. Ove nam se godine sama provedbe oko prijema, plaćanja, kontrole učinila kao preveliko opterećenje za školu i zaspolenike škole, rekla je sestra Mandica Starčević, ravnateljica Prve hrvatske katoličke škole.

20 županijskih škola uključeno je u projekt. No, zbog probelma skladištenja, podjele i birokracije mnoge se neće ponovno javiti. Škole svakodnevno iskazuju negodovanje i stalno govore da se iduće godine neće javiti jer je pravilnik prekompliciran, objašnjava Dijana Ercegović, pročelnica Odjela za prosvjetu Šibensko-kninske županije.

Grad Šibenik najesen će osigurati novac, ali sumnjaju u odaziv škola. Mi smo zainteresirani da se naše škole i dalje uključe, međutim to je na slobodnoj procjeni ravnatelja, koliko oni mogu praktički prihvatiti jedan takav projekt, rekla je Mirjana Žurić, pročelnica Odjela za prosvjetu grada Šibenika.

Apsurd je i to što škole čak pola godine kreditiraju besplatni projekt za koji Agencija u poljoprivredi ima 22 milijuna kuna. Zbog svega toga šteta je višestruka - djeca ostaju bez obroka, proizvođači bez novca. A Agencija u svemu tome ne vidi problem. Čak ni u tome što gube novac europskih fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!