07:25 / 14.03.2021.

Autor: Paula Poljak-Morandini/Regionalni dnevnik/HRT

Projekt "Power people partnership" - prilika za mlade plesače

Prilika za mlade plesače

Prilika za mlade plesače

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ako ste u Varaždinu ili blizu njega, imate između 18 i 25 godina i volite i znate plesati, javite se na audiciju za zanimljiv međunarodni projekt. Traje četiri godine, potpuno ga financira Europska unija, a možda zaplešete u nekom od europskih gradova. 

Kultura u javnom prostoru, kreativni razvoj i mobilnost mladih - bit je europskog projekta pod nazivom "Power people partnership" u kojem Turistička zajednica Grada Varaždina sudjeluje uz još 13 institucija iz 10 zemalja. Za sudjelovanje u plesnom projektu na stranicama TZ-a, raspisan je javni poziv za audiciju na koju pozivaju mlade plesače od 18 do 25 godina.

- Radi se o jednom kratkom video uratku koji trebaju snimiti putem svojih mobitela, doista ne treba biti ništa profesionalno i u kojem će oni pojasniti u kojem se glazbenom, odnosno plesnom izričaju najviše vide, koje su to karakteristike osobnosti njihove koje unose u tim, ispričat će nešto o tome što očekuju od projekta - objašnjava Dorotea Solomun, voditeljica projekta.

Na audiciji u travnju odabrat će mlade plesače sklone urbanom izričaju, koji će sudjelovati u četverogodišnjem međunarodnom kazališno-plesnom projektu.

- Nakon nastupa na Špancirfestu na kojem će osmero mladih iz Hrvatske plesat zajedno s osmero mladih iz Italije, iz gradića Venarija, naši predstavnici putuju 30. kolovoza u Litvu, u Vilnius gdje će pripremati novu produkciju s predstavnicima tog grada, odnosno Litve - dodaje Solomun.

Uključenost Turističke zajednice Grada Varaždina u projekt Kreativna Europa, dokaz je prepoznate kvalitete Špancirfesta čiju će ponudu mladi plesači dodatno obogatiti.

- Ono što posebno veseli je da je TZ Grada Varaždina dobila priliku da našim mladim Varaždincima, ne samo Varaždincima nego i iz naših okolnih gradova, damo priliku da steknu jedno novo iskustvo. Rekla bih čak, da steknu reference za buduće, ne obrazovanje, možda zapošljavanje, dobili su priliku da ih možda kreativni producenti iz stranih europskih zemalja zamijete - poručuje Jelena Toth, direktorica TZ-a grada Varaždina.

Europska unija u potpunosti financira rad s plesačima te put i kreativni boravak u Njemačkoj, Latviji, Portugalu i Velikoj Britaniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!