Projekt "Slatko i slano" za riječke studente

07:00 / 01.12.2021.

Autor: Odri Ribarović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Projekt "Slatko i slano"

Projekt "Slatko i slano"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Riječki studenti dobit će novo mjesto u središtu grada. U sklopu sveučilišnog projekta "Slatko i slano" Studentski centar preuzet će prostor nekadašnje dječje knjižnice "Stribor" i već do ovoga ljeta pretvoriti ga u Studentski klub s ugostiteljskom ponudom namijenjenom studentima, ali i ostalim gostima. 


Potpisom ugovora dano je zeleno svjetlo za skori početak radova Studentskog centra u srcu Rijeke. Njegovi pokretači - predstavnici riječkoga Sveučilišta, Studentskog centra 

Sveučilišne knjižnice udružili su snage i ne kriju zadovoljstvo.

- Ovakav koncept ustvari radimo kao prvo Sveučilište u Hrvatskoj, govori Lea Lazzarich, ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Poseban zbog toga što na jedinstven način proširuje prostor i vidike Sveučilišne knjižnice. 

- Ljudi mogu doći i boraviti neko vrijeme, koristiti laptope, proći u knjižnicu, spojili smo sve i ne mora se izlaziti van i to je jedan jedinstven projekt, naglašava prof. dr. sc. Alen Jugović, predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Rijeka.

- Otvoreni prostor, multinamjenski gdje će moći ne samo učiti i raditi, razgovarati, nego će također moći organizirati i određene aktivnosti. S druge strane, tu će biti i prostor gdje će moći ručati, popiti nešto, rekla je prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Dakako, uz korištenje takozvane studentske ixice:

- Mislim da će to biti jako lijepo i korisno za sve naše studente, a malo ćemo i mi "tu i tamo" sjesti, rekao je Dinko Jurjević, ravnatelj Studentskog centra Rijeka.

A uz njih i građani Rijeke.

- Jedan način da se vlasništvo knjižnice, a to je ova ogromna nekretnina, učini još bliže i građanima, a ne samo onima koji koriste sveučilišnu knjižnicu, i da se knjižnica malo više doživi, uključujući i ovaj prostor s glagoljicom, naglasila je prof. dr. sc. Sanja Barić, predsjednica Upravnog vijeća Sveučilišne knjižnice Rijeka.

I da uistinu postane mjesto susreta raznih generacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!