10:52 / 05.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Projekt zagrebačkih studenata elektrotehnike konkurira za europsku nagradu

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Zagrebački studenti elektrotehnike pregledavaju više od 100 energetski siromašnih kućanstava u Hrvatskoj nastojeći pronaći rješenja za uštedu energije.
Zagrebački studenti elektrotehnike pregledavaju više od 100 energetski siromašnih kućanstava u Hrvatskoj nastojeći pronaći rješenja za uštedu energije, a taj njihov projekt će ovoga mjeseca konkurirati za nagradu EU-a, izvijestila je Europska komisija, organizator nagrade.

Nedostatak primjerenog grijanja i izolacije te nekvalitetno ugrađeni prozori mogu prouzrokovati nakupljanje plijesni, vlage i propuh te dovesti do pojave respiratornih bolesti i ostalih oblika oboljenja.

U Hrvatskoj je stoga pokrenut studentski projekt Pravedna rješenja za bolju zajednicu (eng. Fair Solutions for Beter Community Project) popularno nazvan FER koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

Većina ljudi s kojima rade su stariji ili osobe s invaliditetom, kaže Ivana Rogulj, voditeljica projekta FER. Ako studenti ne posjete kućanstva, nikada neće naučiti kako zapravo izgleda energetsko siromaštvo, dodaje.

Studenti uče kako pregledati kućanstvo i prepoznati rješenje za uštedu energije.

Stekli su nove vještine u području komunikacije i anketiranja kao i znanje o energetskom siromaštvu, što trenutačno nije dio kurikuluma na studiju elektrotehnike, kaže Rogulj.

Na taj je način projekt FER doprinio osvješćivanju o problemima povezanih s energetskom učinkovitošću i energetskim siromaštvom u obrazovanju budućih inženjera.

Projekt je jedan od triju koji 23. lipnja konkuriraju za nagradu Europske unije za održivu energiju.

Svake godine Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, nagrađuje najistaknutije pojedince i projekte za njihovu inovativnost u energetskom sektoru i obnovljivim izvorima energije.

Drugi finalist je s Cipra. Projekt YENESIS ili Mreža za zapošljavanje mladih za energetsku održivost na otocima (eng. Youth Employment Network for Energy Sustainability in Islands) uključio je više od 84 mlada profesionalca s otoka u Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru, Estoniji, Portugalu, Španjolskoj i Italiji, u okviru kojeg su dobili mentorstvo, obuke i pripravništva u područjima energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, održivog turizma i mobilnosti.

Treći finalist je iz Njemačke gdje mladi tim vodi projekt Weltfairsteher  koji "stavlja održivost u središte njemačkog kurikuluma sa 60 internetskih izazova besplatno dostupnih učenicima svih uzrasta", s temama kao što su klimatske promjene, energija i mobilnost, proizvodnja i potrošnja te voda.

Ove godine Europska komisija dodjeljuje nagrade u tri kategorije - Uključenost, Inovacije i Mladi - a ukupno je devet finalista iz zemalja EU-a.
Dodatna kategorija bit će dodijeljena za "Žene u području energije".

Posebna nagrada pod nazivom "Istočno partnerstvo" bit će uručena nadahnjujućim energetskim inicijativama u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Od početka lipnja stanovnici iz cijele Europe mogu glasati za "Nagradu građana 2020." odabirom najboljeg projekta među finalistima. Nagrade će biti dodijeljene u sklopu Europskog tjedna održive energije (EUSEW) koji se održava od 22. do 26. lipnja, što je najveći godišnji događaj u Europi posvećen održivoj energiji.

Projekti koji konkuriraju za nagradu predstavljeni su na internetskoj stranici EUSEW-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!