Proljeće u Domu tehnike

21.04.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Proljeće u Domu tehnike

Proljeće u Domu tehnike

Foto: HTV / HRT

Brojni učenici osječkih osnovnih škola odlučili su slobodno vrijeme provesti na nekoj od radionica u sklopu Proljeća u Domu tehnike. Programi izvannastavnih aktivnosti osmišljeni su u suradnji s njihovim nastavnicima pa se učenici, među ostalim, mogu prijaviti na radionice 3D modeliranja i printanja, izrade predmeta od plastike te školu letenja dronovima.


Radi boljega usvajanja novih znanja na radionici 3D modeliranja i printanja radi se u malim skupinama. Računalno programiranje polaznici su brzo usvojili, pa 3D printer već otiskuje kalup za kolače u obliku srca.

Zadaci su podijeljeni u rasponu od jednostavnih prema složenima, pa se učenici nakon izrade modela pločica i privjesaka za ključeve sada bave projektiranjem robota, ali i stambenih objekata.

- Radimo interijer, znači, sobu gdje imaju opet, recimo, stolicu, stol, neki namještaj, a onda poslije toga radimo arhitekturu, znači, kuću, dvorac ili tako nešto, tumači Ida Đurkić, voditeljica Radionice 3D modeliranja i printanja.

3D modeliranje jedna je od ukupno 12 radionica koje se školarcima nude tijekom proljetnih praznika. Za izvannastavne se aktivnosti prijavilo više od stotinu učenika, među kojima je mnogo onih koji su odlučili nadograditi svoja hobistička znanja.

Terezija Blekić, voditeljica Centra tehničke kulture Osijek, objašnjava da se poseban naglasak stavlja na individualni rad sa svakim polaznikom kako bi uspjeli učenici izraziti svoju kreativnost kroz ove radove koje oni rade.

Proljeće u osječkom Domu tehnike traje do 22. travnja, a u gradskoj se Zajednici tehničke kulture očekuje još veći odaziv učenika na radionice tijekom ljetnih školskih praznika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!