Promatranje ptica u Perivoju Zrinski

25.03.2022.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Goran Damjanić/E.P.C.

Djevojčica promatra ptice u čakovečkom perivoju

Djevojčica promatra ptice u čakovečkom perivoju

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Kako razlikovati sjenicu od crvendaća? Kako se glasa vrana gačac i kako joj pristupiti? To su neka od pitanja za čijim su odgovorima tragali mališani iz čakovečke III. osnovne škole u povodu svjetskih dana voda i šuma. 

Galerija
Kako prepoznati ptice , Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT
Čakovečki osnovnoškolci uče o pticama , Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRTPromatranje ptica u Perivoju Zrinski, Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda za učenike čakovečkih osnovnih škola organizirala je radionicu promatranja ptica u zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture, Perivoju Zrinski. Prve toplije zrake sunca izmamile su proljetnice, kojih je prepun najveći gradski park. Mirisi cvjetova probudili su i oprašivače.


- Napomenula bih divlje pčele, koje ne žive u košnicama, već solitarno, a i uskoro možemo vidjeti jako puno leptira. Naravno, tu su još i ježevi koji su dio svakog gradskog parka, kao i livadne gušterice, kaže Sara Srša iz Javne ustanove Međimurska priroda.


Dodaje kako su među pticama koje možemo pronaći uglavnom vrana gačac, golubovi, kos i manje male pjevice poput velike sjenice, crvendaća i ostalih zanimljivih ptičica koje često i ne zamijećujemo.


Tzv. birdwatching (promatranje ptica) ima sve više poklonika. U sklopu edukacije, djecu se nastoji i naučiti kako se ponašati prema pticama.


- Uglavnom, ptice je najbolje ostaviti same, da ih previše ne uznemiravate. Zašto zapravo ovdje imamo toliko ptica i vrana, jer je ovo područje koje je sigurno za njih, nema grabežljivaca, a ni ljudi im ne smetaju, tako da su ptice ovdje prilično zaštićene i ovdje se gnijezde, poručuje Sara Srša.


S pomoću dalekozora, priručnika i uz stručno vodstvo radoznali su mališani vrlo brzo naučili kako prepoznati ptice u grmovima i krošnjama.


Pjev ptica, njihova prepirka ili igra unose dašak spokoja usred zelenila gradske vreve. Poštujmo prirodu i njezina pravila kako bi ta sreća potrajala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!