Prva hrvatska filozofska slikovnica za djecu

17.06.2019.

10:03

Autor: Snježana Bačić/HRT

-

-

Foto: - / -

Znamo da postoji bezbroj slikovnica za djecu, različitih tema i različitih pristupa. Nedavno je predstavljena, prva kod nas, Filozofska slikovnica.
Znamo da postoji bezbroj slikovnica za djecu, različitih tema i različitih pristupa. Nedavno je predstavljena, prva kod nas, Filozofska slikovnica.

Djeca na svoj način upoznaju svijet oko sebe - iskreno, neobuzdano i bezazleno. Postavljaju bezbroj pitanja na koja često nemamo odgovor. Možda će ova nedavno objavljena filozofska slikovnica "Filozofija - ma što pak je to?" autora profesora Brune Ćurka i Matije Škerbića još više potaknuti njihovu znatiželju, ali i usmjeriti ih na malo drukčije razmišljanje.

- Tu je fokus na to kako slušati druge. Znači, ne obraćati pažnju kako je netko odjeven, kako glasno i opasno govori nego što govori. Kako argumentirati svoj stav, kako uopće zauzeti svoj stav, kako raspravljati s drugima, kako se snalaziti, gledati odnose s drugima, kako se snalaziti u ovom svijetu itd. - objasnio je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" prof. filozofije Matija Škerbić s Hrvatskih studija.

Filozofska slikovnica sadržava 13 poučnih, kratkih, lako čitljivih i zanimljivih priča ispričanih preko 13 antičkih filozofa.

- Usput uče o Sokratu, Diogenu, Epikuru, Pitagori i sl., ali su te teme njima prilagođene, tako da se brzo uhvate za temu - kaže doc. dr.sc. Bruno Ćurko s Filozofskog fakulteta u Splitu i dodaje kako su djeca u toj dobi puno znatiželjnija.

Prof. Škerbić slikovnice je najprije pokazao svojoj djeci. Pisao ih je iz perspektive roditelja, ali i profesora kako bi učenicima i studentima, u svijetu ubrzanog tehnološkog razvoja dao nešto, kaže, korisno za život.

Univerzalnost filozofije dokazuje i prof. Ćurko koji se bavi filozofijom djece. U projektima i predavanjima surađuje s mnogim zemljama Europe te Korejom i Kinom. Docent je na Filozofskom fakultetu u Splitu. Već dugo godina u Zadru vodi Udrugu Mala filozofija. Na njegove radionice dolaze oni od 5 do 90 godina. Voditelj je Međunarodne filozofske olimpijade. Programima rada prilagođava se svim dobnim skupinama, u fokusu su mu djeca do 11 godina.

Filozofska slikovnica već postoji u mnogim zemljama - Americi, Engleskoj, Francuskoj, Rusiji, Španjolskoj.

Slikovnicu "Filozofija - ma što pak je to?" ilustrirao je splitski student Mirko Ćalušić. Namijenjena je svima bez obzira na godine. I nije priča za laku noć, već za komunikaciju. Priča o Talesu, Sokratu i dječaku ili Čudnom Diogenu, Aristotelu i pčelama, potaknut će na razgovor djecu i roditelje, njihovo zbližavanje, kritičko propitkivanje i otkrivanje svijeta na njima prihvatljiv način.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!