09:05 / 09.02.2018.

Autor: VIK / HINA / V.M.

Prva slikovnica Olje Savičević Ivančević

Olja Savičević Ivančević

Olja Savičević Ivančević

Foto: - / -

Bezvremenska priča o prijateljstvu dobro odgojene djevojčice Tonke i odmetniku Šporkom Špiru, tema je prve slikovnice poznate i nagrađivane književnice Olje Savičević Ivančević.
Bezvremenska priča o prijateljstvu dobro odgojene djevojčice Tonke i odmetniku Šporkom Špiru, tema je prve slikovnice poznate i nagrađivane književnice Olje Savičević Ivančević.

Priča je to o nesvakidašnjem paru koji u dosadnom gradu Utorku ruši predrasude o tome što bi dobra djeca trebala raditi i kako bi trebala izgledati. Radi se o duhovitoj i toploj priči s originalnim dječjim likovima čiji je urnebesni svijet ilustracijama oživio Svjetlan Junaković, a objavila ju je naklada Sandorf.

Već smo ranije napravili predstavu Šporki Špiro i neposlušna Tonka koja igra u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu. Kad sam primijetila da se djeca poistovjećuju s likovima, da dolaze više puta gledati predstavu i da osjećaju povezanost s tim likovima, palo mi je na pamet da napravim slikovnicu da se svi mogu sresti sa Špirom i Tonkom,  kaže Olja Savičević Ivančević.

Autorica ističe da uživa pisati za djecu: To se dogodilo neplanirano. I pisanje ozbiljnih knjiga za mene je uvijek igra i poigravanje, ali dok radim za djecu, to je igra bez pravila u kojoj je sve dopušteno, u kojoj je ono što je izmišljeno jednako, ili možda i vrjednije od onoga što je stvarno. Granice su pomaknute, a to odgovara mojem senzibilitetu,  kaže naša poznata spisateljica.

Govoreći o ilustracijama Svjetlana Junakovića Olja Savičević Ivančević je napomenula da je odmah znala kojeg ilustratora želi, a to što je Junaković pristao surađivati na knjizi za nju je bilo poput ispunjenja dječjeg sna.

Za Junakovića je ta knjiga bila veliko otkriće. Riječ o izrazito duhovitom tekstu, izvanrednom za ilustratore jer pruža puno materijala. Ilustracija nije samo crtež, ilustracija je interpretacija teksta ili ideje, ideja je za ilustratora izuzetno bitna,  pojasnio je Svjetlan Junaković te napomenuo je da je knjiga nešto drugačija od njegovih prethodnih slikovnica jer je više crtana i više grafički napravljena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!