13:40 / 05.11.2020.

Autor: Suzana Balen/HRT

Prvakinja u šahu s 10 godina

-

-

Foto: - / -

Počela ga je igrati tek proljetos, pa se bez očekivanja prijavila na Plazma sportske igre mladih i pobijedila. Otad niže pobjede.
"Čudo od djeteta" - taj je epitet zaslužila 10-ogodišnja Bjelovarčanka Klara Končar koja briljira u šahu. Počela ga je igrati tek proljetos, pa se bez očekivanja prijavila na Plazma sportske igre mladih i pobijedila - najprije na županijskom, a onda i na državnom natjecanju, da bi se nedavno s međunarodne razine u Sarajevu vratila sa srebrnom medaljom.

Proljetos je Klara počela igrati šah. Zbog epidemioloških mjera, nije bilo ni nastave, ni treninga stolnog tenisa.

- Jer su mi isključili treninge, škola je bila on-line i onda mi je bilo dosadno i počela sam igrati šah s tatom i bratom, priča Klara Končar.

A kada je tatu počela pobjeđivati, shvatili su da ima dara.

- Slučajno smo saznali za Plazma sportske igre mladih - završnicu na paviljonu, slučajno se prijavili i ona pobijedila. S tim je zapravo dobila pravo natjecanja na državnom natjecanju u Splitu, rekla je Dijana Novosel.

Tek tada se učlanila u Šahovski klub Bjelovar, odradila samo nekoliko treninga, pa na državnim sportskim igrama mladih u Splitu opet pobijedila. I to protivnice s mnogo više iskustva i uspjeha.

- To što je Klara postigla za ovo malo njenog treniranja šaha, ja nisam čuo da postoji u ovim granicama našim bližim u Hrvatskoj. To je dokaz da ima jako razvijene moždane vijuge za šah, smatra trener Šahovskog kluba Bjelovar Sanjin Milošević.

Dokazala je to i na Međunarodnim Plazma sportskim igrama mladih u Sarajevu odakle se vratila sa srebrnom medaljom. Odigrala je izjednačeno s iskusnom prvakinjom Srbije Mašom Đokić.

- Potpuno remi pozicija je bila, svaka je imala par pješaka i jednog lovca i tu su malo ponavljale poteze i remizirale su, to je bio nevjerovatan uspjeh, kaže trenr Milošević.

Sretna je zbog triju medalja. No, ono što Klara smatra najvećom vrijednošću jesu prijatelji koje je stekla i sama igra.

- Zanimljive su mi središnjice šaha, zanimljivo mi je to što se za šah mora puno razmišljati, kaže Klara.

Ponosni su, naravno, i njezini kolege u Šahovskom klubu Bjelovar u kojemu je najmlađa članica i jedina djevojčica.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!