09:23 / 21.07.2021.

Autor: Tatjana Kaštelan/M.M./Radio Pula/HRT

Pula će dobiti Znanstveni vrt u gradskoj jezgri

Pula će dobiti Znanstveni vrt u gradskoj jezgri

Pula će dobiti Znanstveni vrt u gradskoj jezgri

Foto: Radio Pula / HRT

Pula će dobiti Znanstveni vrt smješten u samoj jezgri grada. Bit će to temelj i podrška učenju i napretku mladim budućim znanstvenicima, čulo se na konferenciji za novinare u Puli. Predstavljen je, naime, projekt 'Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM'.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva sa Zajednicom tehničke kulture Pula, Istarskom razvojnom agencijom, Matematičkim društvom 'Istra', istoimenim Društvom za robotiku, potom s Morskim obrazovnim centrom odnosno Fakultetom prirodnih znanosti te Gradom Pula, kreće s projektom 'Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM'.

Opremanje je to za provedbu inovativnih radionica za djecu i mlade, kaže upraviteljica Zaklade Helga Može te ističe iznimnu važnost podrške znanosti. Osnaživanja od najmlađih naraštaja, uz ostalo, vezano uz poslovni sektor kako bi se definirale i detektirale potrebe u gospodarstvu. Organizacije civilnog društva usmjeravaju na osnaživanje i edukaciju budućih stručnjaka u nekim posebnim područjima; IT sektoru, automatici, robotici i slično.

Edukacije, radionice, predstave za djecu vrtićke dobi, različita događanja popularizacije robotike i svih tehničkih znanosti. Sve će to biti moguće u Znanstvenom vrtu u Puli, kaže Glavni tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos i dodaje kako najmlađima treba dati dobru znanstvenu podlogu. Znanstveni vrt Pule, trenutno neuređen, zablistat će na lokaciji blizu Zajednice tehničke kulture.

- Htjeli smo stvoriti prostor za najmlađe, djecu vrtića i prvih razreda Osnovne škole. Omogućiti im STEM. Znamo da je riječ o multifunkcionalnom području; nisu to samo matematika, fizika i tehnologija, već projektni pristup određenoj temi odnosno obrazovanju. A djecu možete približiti tome na način da nešto pokušaju napraviti sami, da u nečemu sudjeluju. I mislim da će upravo takve interaktivne stvari privući djecu da li kroz njihove institucije matične dječje vrtiće ili radionice u kojima će oni s roditeljima moći sudjelovati, pojašnjava Pletikos.

Projekt 'STEM udruga za popularni STEM' financira se temeljem javnog natječaja Europskoga socijalnog fonda. Traje dvije godine, ukupna vrijednost mu je preko dva milijuna i 400 kuna. Znanstveni vrt u prekrasnom otvorenom prostoru u centru Pule bit će gotov do proljeća 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!