17:57 / 28.05.2019.

Autor: Jana Radić/V.K./HRT

Pula dobiva Medicinski fakultet

-

-

Foto: - / -

Pula dobiva Medicinski fakultet. Odgovor je to i na sve veće potrebe za liječnicima. U tijeku su posljednje pripreme.
Pula dobiva Medicinski fakultet. Odgovor je to i na sve veće potrebe za liječnicima. U tijeku su posljednje pripreme.

Medicinski fakultet u Puli trebao bi već ove jeseni upisati oko 40 studenata. Planovi su to Sveučilišta Jurja Dobrile, čeka se još akreditacija studijskog programa. 

- Početkom svibnja smo dobili dopusnicu za bavljenje znanstvenim radom za područje biomedicine i zdravstva, to je i osnovno, temelj da možemo razviti taj studij, rekao je Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Većina kadra već je spremna za pokretanje pulskoga Medicinskog fakulteta, a u tijeku je natječaj za dekana. Preduvjet za osnivanje novog studija je i suradnja s bolnicama. 

- Bolnica Sveta Katarina će postati naša nastavna baza, imamo i drugih kliničkih bolničkih centara s kojima razgovaramo i s kojima ćemo potpisati isto tako sporazum o suradnji, govori Dragan primorac, specijalna bolnica Sveta Katarina.

- Za niz drugih medicinskih fakulteta oni će odrađivati praksu, ali će i naši liječnici sudjelovati u edukaciji, dakle to će biti jedan sustav simbioze samo s jednim ciljem kako bi hrvatski zdravstveni sustav bio što učinkovitiji, kako bi što manje budućih liječnika odlazilo izvan Hrvatske, kako bi imali mjesto gdje će raditi, kako bi hrvatska medicina bila konkurentna, naglašava Primorac.

Predstoji potpisivanje ugovora o suradnji s pulskom te riječkom bolnicom s kojima sveučilište već blisko surađuje. Želimo biti snažan regionalni centar te se povezati s najboljima, istaknuli su predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!