18:43 / 29.09.2020.

Autor: Marko Percan/T.V./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Pun razred mesara

-

-

Foto: - / -

Nakon više od 5 godina, pulska strukovna škola ponovno ima razred mesara.
Pulska strukovna škola ponovno ima razred mesara - i to nakon više od pet godina. Dobra je to vijest za našu zemlju, u kojoj već dugo kritično nedostaje radnika u strukovnim zvanjima. Kao dodatni poticaj - država je uvela i posebne stipendije za učenike koji se odluče za deficitarna zanimanja - a to, čini se, daje rezultate. 

Zašto danas malo tko želi biti pekar, stolar ili mesar?

- Pa očito su neki novi trendovi, nove želje i nije to problem samo mesarstva, zanati su malo hendikepirani, mišljenja je mesar Robert Iveta.

Možda ne još zadugo. Jer to se mijenja. Nakon više od 5 godina, pulska strukovna škola ponovno ima razred mesara. U njega ide i Leon Zumberi. Otkriva nam zašto je odabrao zanimanje mesar.

- Jer mi je tata isto mesar pa mi se sviđa taj posao. Za dva tjedna moram proć zaštitu na radu pa onda idem na praksu kod nekog mesara i to je to, kaže Leon.

Država stipendira deficitarna zanimanja, pa će Leon dobivati i naknadu.

- Okvirno, oko 2000 kuna početnik može bez problema dobiti uz školovanje u srednjoj školi, ističe Ivo Bebek, ravnatelj Strukovne škole Pula.

Potražnja od strane poslodavaca, pak, velika je.

- Ovaj zanat je već polako u izumiranju i oni su nam spas, rekao je Robert Iveta, vlasnik mesnice.

Konkretno, u brojevima - potražnja za mladim mesarima u Istri je gotovo 70 puta veća od ponude.

- Taj broj prelazi preko 400 učenika koje bi mesari željeli obrazovati, mi ih ove godine imamo šest. Bila je i veća potražnja od 6, ali kvote su ove godine bile takve, objašnjava Ivo Bebek, ravnatelj Strukovne škole Pula.

Iduće godine kvote se mogu povećati. Zahvaljujući modelu obrazovanja koji spaja školu i poslodavce.

- Nama je cilj da djeca idu u školu ne zato što moraju nego da idu u školu i ostvare dobar ulazak za osiguranje egzistencije, poručuje Bebek.

U strukovnim zanimanjima posla ne nedostaje. Nakon stjecanja vještina učenike čeka ono najvažnije - siguran posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!