Pustolovine slavnog maštovitog lažljivca

18.03.2021.

18:37

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Marko Hergešić kao barun Münchhausen

Marko Hergešić kao barun Münchhausen

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Već treću premijeru zagrebačko kazalište Žar ptica organiziralo je uz web stream dostupan svima ne bi li "Pustolovine baruna Münchhausena" stigle u svačiji dom. 

Redatelj Aleksandar Švabić temeljio je priču na književnom liku njemačkog plemića osebujnog stila i bujne mašte kojeg je stvorio autorski dvojac Raspe i Bürger. Čudesne avanture tog lika propituju granice laži i mašte, a uz minimalističku scenografiju, pozornicom suvereno vlada Marko Hergešić koji ovom premijerom obilježava i 10 godina na kazališnoj sceni. Izjave glumca - jubilraca te redatelja donose Vijesti iz kulture:

- Godinama sam oduševljen likom baruna Münchhausena i izuzetna mi je čast i jako mi je drago da mi je ravnatelj Utješanović dao priliku da ispunim želju i napravim monodramu baš o njemu. Time slavim svojih 10 godina. Svi slave i više, ali kad sam pogledao iza sebe i vidio koliko je toga, htio sam se jednostavno predstaviti u nekom drugom svjetlu i pokazati sve što sam naučio u ovih 10 godina, rekao je Marko Hergešić.


Redatelj Aleksandar Švabić istaknuo je da su vrlo rano odlučili da će ići braniti maštu, a ne napadati laž - kao što se to često događa u barunu Münchhausenu.


- Odabrali smo braniti maštu jer je ona anarhična prema svim nemogućnostima i zabranama, poručio je redatelj.

Aleksandar Švabić

Aleksandar Švabić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!