Učenici iz Dubrovnika na nastavu putuju 10 km u zamjensku školu

14.09.2022.

07:03

Autor: Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

OŠ Župa dubrovačka

OŠ Župa dubrovačka

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

S osmijehom na licu u školu baš i ne idu učenici Turističko-ugostiteljske škole u Dubrovniku. Njih 550 na nastavu mora putovati u zamjensku školu u 10 kilometara udaljenu Župu dubrovačku jer njihova škola nije obnovljena do početka nastavne godine.

Umjesto u svoju školu učenici na autobusnom kolodvoru čekaju autobus za Župu dubrovačku i to zato što obnova njihove škole još nije dovršena. Prošle godine škola se obnavljala, a oni su imali nastavu jedan tjedan na daljinu, drugi u školi.

- Mi smo pokušali naći način da se škola obnovi i da učenici ostanu u školi, međutim vidjeli smo da to nije moguće, a prestankom pandemije izgubili smo mogućnost nastave online i jedino rješenje je bilo da se škola u potpunosti iseli i da se onda u ova četiri mjeseca intenziviraju radovi i da se škola dovrši do početka drugog polugodišta, ističe ravnatelj ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina.

A do tada nekamo je trebalo preseliti učenike i organizirati nastavu. U gradu se nije uspio naći adekvatan prostor koji bi primio svih 550 učenika pa je Osnovna škola u Župi Dubrovačkoj na kraju preostala kao jedino moguće rješenje.

- Mislim da je ovo tragično - da 5 dana prije školske godine dobijemo obavijest iz medija da se selimo jednostavno u drugu općinu i da nije organiziran školski prijevoz. A stalno su popodne, to je ono najgore, ističe majka učenika Ivona Bijač Nikolić.

Školski prijevoz bi trebalo platiti, a za to škola nema novca. Javni gradski prijevoznik Libertas stoga je morao pojačati svoje redovne linije prema Župi jer 550 djece treba na vrijeme u 14.00 sati stići na nastavu i jednako se tako poslije nastave vratiti u grad.

- Tijekom prošlog tjedna radili smo malo analize i pratili što se događa i taj sustav prijevoza se pokazao dosta dobar i adekvatan. Prema informacijama iz turističke škole nije bilo većih kašnjenja, istaknuo je glasnogovornik JGP Libertas Nikša Grljević.

Budući da se nastava odvija u popodnevnoj smjeni, učenici su uskraćeni za sve slobodne aktivnosti.

- Trebamo putovati, to nam je sada najteže, posebno petkom nama putnicima sa Pelješca. Oni iz Stona moraju stići na Bus da bi stigli doma jer nemaju gdje prespavati kad nisu upisani u dom, rekla je učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Tea Rusković.

Četiri mjeseca turistička i ugostiteljska škola bit će podstanar u osnovnoj školi u Župi dubrovačkoj. Nadaju se da će se u drugom polugodištu vratiti u svoju obnovljenu zgradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!