Radi i putuj po SAD-u

13.02.2023.

08:09

Autor: Lucija Žeger/M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Radi i putuj

Radi i putuj

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Kako ne bi ostalo sve samo na učenju, studenti na raspolaganju imaju raznorazne mogućnosti razmjena i projekata. Jedan takav omogućuje im dobivanje američke radne vize na četiri mjeseca tijekom ljeta kako bi otišli, radili, zaradili pa i proputovali Sjedinjene Američke Države.

- Work&Travel, kako mu i samo ime kaže, sastoji se od dva dijela. Work i travel dijela. Na programu mogu sudjelovati svi studenti, bilo redovni ili izvanredni, koji studiraju u Republici Hrvatskoj, a da su pritom hrvatski državljani ili strani državljani koji također studiraju u RH ili hrvatski državljani koji studiraju u inozemstvu. Dobna granica za program je od 18 do 30 godina. Program se sastoji od work dijela, gdje studenti rade 2,5 do 3 mjeseca, a nakon toga slijedi travel dio gdje putuju diljem SAD-a, ovisno o njihovim željama. Nakon toga se vraćaju u Hrvatsku prije početka nove akademske godine, rekao je Domagoj Jupek, predstavnik agencije Work and Travel Group.

- Što se tiče poslova, naravno po pravilu programa to je uvijek ugostiteljstvo. Kod nas kad se ide raditi na sezonu, to su svi poslovi vezani uz restorane, hotele, čak ima i zabavnih parkova poput Disneylanda. Studenti gledaju najviše dvije stvari - da što bolje financijski prođu i da rade posao koji im omogućuje pronalazak drugog posla. Puno studenata tamo rade dva posla jer je u Americi to opća praksa da se tijekom sezone rade dva, tri posla tako da i većina studenata gleda tako da tih par mjeseci dok su tamo iskoriste da zarade koliko mogu da uštede što više za putovanja, istaknuo je Ivan Ilić, predstavnik agencije u Work and Travel Group.

Luka Knežević, student Tehničkog veleučilišta Zagreb, već drugi puta ide na W&T program.

- Prijavio sam se jer su me neki moji kolege koji su bili već na programu, zaintrigirali s pričom o SAD-u. Pa sam odlučio istražiti kako je to živjeti i raditi u SAD-u, kaže Luka, dodajući da nije imao strah od odlaska.

- Bio sam na otoku u ljetovalištu Martini vinogradi. To je elitno ljetovalište u SAD-u gdje imaju kuće Barack Obama i obitelj Clinton. Radio sam u jednom restoranu, bio sam server i zapravo je bilo jedno golemo i enormno iskustvo. Mislim da mogu reći u ime svih svojih kolega, prijatelja koji su bili na programu da je to jedno neprocjenjivo iskustvo koje ti ostaje za cijeli život zapravo, ističe.

Kad je riječ o zabavnom dijelu, Luka kaže da je bio na Havajima tjedan dana, u New Yorku tjedan dana i tri dana u Bostonu.

- To je nešto što ću pamtiti za cijeli život, naglašava.

- Studentima je otprilike potrebno oko 3500 eura da bi se upustili i otišli u Ameriku na četiri mjeseca tijekom ljeta, a ono što je najvažnije jest da znaju engleski u dovoljnoj mjeri da bi uopće mogli sudjelovati. Ovaj program nije kao neko drugo obično putovanje nego je specifičan jer svi studenti tamo rade tijekom tri mjeseca i uspiju dovoljno zaraditi da pokriju troškove, da si kupe neke stvari koje žele i da proputuju Ameriku. Studenti upoznaju svoje kolege, njihove radne navike, njihove stavove o životu, a i upoznaju druge ljude iz svih zemalja svijeta. Neće upoznati samo Amerikance nego i sve druge studente koji sudjeluju na programu kod istog poslodavca, kaže Domagoj Juerk.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!