Društvo Naša djeca Zabok već deset godina provodi projekt "Zdravo i fino" kojemu je cilj promovirati, odgajati i poučavati djecu o zdravoj prehrani i stjecanju zdravih prehrambenih navika. Prije tri godine Europska ga je komisija proglasila najboljim europskim projektom vezanim uz zdravu prehranu i sprečavanje pretilosti djece.
Na trećoj ovogodišnjoj radionici zdravog kuhanja okupilo se dvadesetak osnovnoškolaca iz Zaboka i okolice. Pridružila im se i Azra iz Zagreba. Kaže kako voli kuhati, a danas je spremala palačinke.
Djeca najviše vole deserte i slastice. Na ovakvim radionicama uče kako i oni mogu biti zdravi. Važan je odabir namirnica.
- Koristimo za palčinke brašna, integralna brašna, heljdino brašno, pirovo brašno, proso brašno i naravno, nema tu nekakvih dodatnih zaslađivača osim što koristimo domaći med koji je zdrav, i agavin i javorov sirup, objašnjava voditeljica radionica kuhanja Snježana Krpes.
Djeca se upoznaju s novim receptima i novim namirnicama, a jedna od najvažnijih poruka je da zdrave namirnice nisu neukusne. Kako se naučena znanja ne bi zaboravila, objavljene su već četiri knjige recepata s jelima spremanim na radionicama.
- Djeca ta svoja znanja koja su stekla na radionicama prenose u svoje obitelji, svaki od njih je dobio i našu „kuharicu" tako da oni to dalje konzumiraju sa svojim roditeljima, kazala je tajnica Društva "Naša djeca" Zabok Jasenka Borovčak.
U sklopu projekta "Zdravo i fino", provode se i brojne edukacije u osnovnim školama i vrtićima te stručna savjetovanja za učitelje, odgojitelje i članove društava "Naša djeca".
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!