15:33 / 18.04.2018.

Autor: K.D./E.L.S./HRT

Radionica ZUTA za zdravije navike

-

-

Foto: - / -

Prema statistikama, oko 30 posto školske djece u dobi od 7 do 11 godina ima probem prekomjerne težine, što nije posljedica samo manjka kretanja već i loše prehrane.

Sretni i zdravi hrvatski učenici! Najvažniji je to cilj Hrvatskog školskog sportskog saveza koji već dvanaest godina brojnim programima i aktivnostima koje provode uvelike doprinose dobrobiti djece i učenika.

Radionicom pod nazivom Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost, koja se održala u prepunoj press dvorani Športskog centra Višnjik,  još jače kreću u borbu za usvajanje zdravih životnih navika u školi.

Jedan od ciljeva ovakvih radionica je da animiramo cjelokupnu javnost koja je potrebna kako bi se poslala poruka o važnosti tjelesne aktivnosti. Moramo naći način da zajedno napravimo dobre i kvalitetne stvari za naše učenike, izjavio je Hrvoje Čustonja, glavni tajnik HŠSS-a.

Prema statistikama, oko 30 posto školske djece u dobi od 7 do 11 godina ima probem prekomjerne težine,  što nije posljedica samo manjka kretanja već i loše prehrane.

Čitavim nizom programa i projekta pokušavaju stati na kraj tom gorućem problemu, a radi se i na promicanju tjelesne aktivnosti i podizanju svijesti o važnosti vježbanja. Kod nas postoji pojava da se djeca oslobađaju tjelesne nastave u školama što je potpuno pogrešno jer je pojedinoj djeci školski tjelesni program jedina prilika da budu aktivni. Broj djece koja su oslobođena porastao je za tri puta. Čak  30% školske djece u dobi od 7 do 11 godina je pretilo, ističe Krunuslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vjerujem da svi nakon radnog dana ili školskog sata možemo pronaći malo vremena za neku tjelesnu aktivnost. Djeca prije svega trebaju biti djeca i treba im dopustiti da se prirodno razvijaju i da se što duže igraju, izjavila je Janica Kostelić, tajnica Središnjeg državnog ureda za sport.

Svi sudionici skupa slažu se da zdrave navike djeca trebaju stjecati od najmlađih dana, a razvijati ih kroz školske i izvanškolske aktivnosti. Do kraja 2018. Ove će se javne radionice održati i u ostalim hrvatskim gradovima. Sve samo s jednim ciljem - pokrenuti se za zdravlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!