12:04 / 07.07.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Radionice 'Nisam od jučer': film & arhitektura

-

-

Foto: - / -

Kinoklub Zagreb poziva na online radionicu 'Nisam od jučer II' u čijem je središtu odnos prema arhitekturi. Održat će se pet predavanja, a prijave traju do 11. srpnja.
Kinoklub Zagreb poziva na online radionicu 'Nisam od jučer II' u čijem je središtu odnos prema arhitekturi. Održat će se pet predavanja, a prijave traju do 11. srpnja.

Cilj radionice je poticati samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksiju i hommage značajnim arhitektonskim djelima iz lokalne sredine autora.

- Prije dvije godine na istoimenoj radionici ponudili smo kultne filmove iz povijesti Kinokluba Zagreb kao inspiraciju za nove filmove polaznika. Ove godine pažnju posvećujemo arhitektonskoj baštini kao stvaralačkoj inspiraciji polaznika. Radionica će se odvijati i online i zato pozivamo autore iz kinoklubova i srodnih udruga iz svih krajeva Hrvatske, poručuju iz Kinokluba Zagreb.

Organizatori su se vodili idejom kako inspiracija za nove filmove ne trebaju biti samo filmovi nego i djela iz drugih polja umjetnosti.

- Arhitektura je dio ljudskog bivanja, ali rijetko se javno promišlja van svoje utilitarne funkcije. Svako arhitektonsko djelo ima kreativne, vrijednosne i političke aspekte i smatramo da oni mogu biti inspirativni za stvaranje igranog, dokumentarnog ili eksperimentalnog filma, ističu organizatori.

Radionicu čine predavanja iz polja filmske umjetnosti, arhitekture, urbanizma, urbane antropologije i povijesti umjetnosti. Projekcije i predavanja održavat će se u tjednom ritmu i otvorena su za sve zainteresirane, a predavači su Nikica Gilić, Maroje Mrduljaš, Valentina Gulin Zrnić, Antun Sevšek i Sandra Križić Roban.

Predavači će obraditi temu arhitekture iz polja u kojem djeluju i pokušati potaknuti autore da otvoreno i svjesno percipiraju arhitekturu i prostor koji ih okružuje te na temelju toga izvedu rad u filmskom mediju.

Svaki polaznik koji krene na radionicu vlastoručnim se potpisom obavezuje snimiti film, a prijave se primaju na radionice@kkz.hr.

Detalje o radionici doznali smo od Tomislava Šobana, predsjednika Kinokluba Zagreb i voditelja radionice 'Nisam od jučer' te od Mije Martinović, arhitektice, filmske amaterke i polaznice radionice, koje smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!