18:20 / 19.03.2018.

Autor: T.V./M.J./A.A./HRT

Radno vrijeme vrtića usklađuje se s radnim vremenom roditelja

-

-

Foto: - / -

Više od 250 milijuna bespovratnih europskih sredstava moglo bi se sliti u predškolski sustav odgoja i obrazovanja. Otvoren je trajni Poziv "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja"
U okviru otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Unaprjeđenje usluga za djecu rane i predškolske dobi u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja' održana je prva info radionica u dječjem vrtiću Malešnica. Poziv je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Istraživajući potrebe roditelja diljem Hrvatske jedan od većih problema je radno vrijeme dječjih vrtića koje nije usklađeno s radnim vremenom roditelja.

U svrhu ravnoteže između poslovnih i obiteljskih obaveza, pokrenut je ovaj projekt, tvrdi državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić. Usmjeren je na unaprijeđenje rada i radnog vremena vrtića. Njime se predviđaju tri različite smjene rada, popodnevni, smjenski ili produženje boravka. Fokus je na novom zapošljavanju odgojiteljica i novom zapošljavanju pomoćnog osoblja, kao i stručnog osoblja poput logopeda, psihologa ili rehabilitatora.

Novi program posljedica je promjene vremena u kojem roditelji rade, ali prvenstveno nudi više od smjenskog rada. Za dječji vrtić Malešnica to bi itekako značilo jer, osim što postoje potrebe roditelja koji rade u smjenskom radu, mi ovdje vidimo priliku da otvorimo popodnevne programe za darovitu djecu, za djecu s teškoćama u razvoju i da otvorimo logopedski studio za podršku roditeljima, rekla je ravnateljica Jadranka Palac Filipović.

Prva je to u nizu radionica koju organizira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i politiku u suradnji s Ministarstvom rada i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Natječaj je trajno otvoren za sve javne ili privatne vrtiće kao i one kojima su osnivači vjerske zajednice.

Ukupna financijska sredstva dostupna kroz ovaj Projekt iznose 300.000.000 kuna dok sufinanciranje sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda iznosi 255.000.000. kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!