14:42 / 19.12.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Razgovor o sigurnom seksu: Sinovi znatiželjni, a očevi nepripremljeni

-

-

Foto: - / -

Časopis "Pediatrics" prenosi da su tinejdžeri bili zainteresirani za razgovor o spolnom odgoju s očevima te su ih i sami poticali na razgovor.
Mnogi dječaci i tinejdžeri imaju potrebu sa svojim očevima razgovarati o upotrebi kondoma, no nova studija upućuje na to da takvi razgovori često znaju biti zamršeni iz raznih razloga te mladoga čovjeka ostave bez jasne slike o tomu na koji način prakticirati siguran seks.

Znanstvenici su obavili razgovor s 25 parova očeva i sinova, pripadnika crne rase i pripadnika latino-populacije koji su živjeli nedaleko od New Yorka u mjestima u kojima su podaci o tinejdžerskoj stopi trudnoće i o slučajevima spolno prenosivih bolesti puno viši od nacionalnog prosjeka.

Pokazalo se da je većina očeva i sinova međusobno razgovarala o seksu, no očevi su uglavnom bili loše pripremljeni kada je trebalo objasniti način upotrebe kondoma, a na kraju razgovora tinejdžeri su dobili tek nejasnu sliku o tomu kako bi "u spolni odnos trebalo stupiti što kasnije te da bi pritom obavezno trebalo koristiti zaštitu".

Pritom im tate nisu jasno objasnili na koji način prakticirati siguran seks s partnericom, pokazalo je istraživanje koje je proveo njujorški gradski Centar za obiteljsko zdravlje i adolescenciju latino-populacije.

Ustanovili smo da su očevi u većini slučajeva skloni tomu da njihovi sinovi koriste kondome, kazao je voditelj istraživanja Vincent Guilamo-Ramos, dodavši da im je u većini slučajeva bilo neugodno potanko sinovima objasniti kako upotrijebiti kondom na ispravan način i izbjeći uobičajene pogreške.

Prosječna starosna dob ispitanika bila je 17 godina među tinejdžerima i 44 u grupi očeva, što znači da su brojni očevi odrastali osamdesetih godina prošlog stoljeća kada se spolna edukacija uglavnom fokusirala na apstinenciji od seksa umjesto na tomu kako donijeti zrelu odluku o kontroli rađanja.

Časopis "Pediatrics" prenosi da su tinejdžeri bili zainteresirani za razgovor o spolnom odgoju s očevima te su ih i sami poticali na razgovor.

Jedan od tinejdžera koji su sudjelovali u anketi rekao je da misli kako je važno "znati konkretne stvari kako bi se izbjegli razni problemi s kondomima". No njihovi su očevi otkrili da ni sami ne znaju dovoljno o toj temi te da bi se rado i sami educirali prije razgovora sa sinovima.

Studijom se ne može dokazati da razgovor između očeva i sinova o upotrebi kondoma utječe na izbor kontraceptiva ili na spolno zdravlje tinejdžera, ali je otvorena komunikacija o seksu između oca i sina iznimno važna, kaže dr. Kate Lucey sa sveučilišta Northwestern u Chicagu.

Spolno prenosive bolesti poput gonoreje, klamidije, sifilisa i herpesa u porastu su među adolescentima, a jedan od najboljih način za sprečavanje njihova prijenosa je upravo kondom, kazala je Lucey koja je redigirala tekst za časopis "Pediatrics".

Otvoren razgovor s tinejdžerom o upotrebi kondoma vrlo je važan, a specifičnosti korištenja kondoma su ključne u cijeloj priči, ističe Lucey.

Tinejdžeri koji sa svojim roditeljima ne mogu razgovarati o kontracepciji i spolnom zdravlju, o toj bi važnoj temi trebali porazgovarati s liječnikom, savjetuje dr. Lucey.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!