Male balerine u premijeri Orašara

26.10.2022.

17:35

Autor: Regionalni dnevnik HTV-a/IMS/HRT/V.K./D.S.

Klasični balet

Klasični balet

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Plesanje na sceni u baletnoj haljinici i papučicama san je koji je djevojčicama postao stvarnost u gradu glazbe - Varaždinu. Udruga za klasični balet Vindija odgaja ih već gotovo dva desetljeća. 

Predvečerje u varaždinskom HNK-u. Srednja skupina balerina uvježbava točku za skoru premijeru "Orašara". Dramsko-plesna predstava bit će užitak za djecu i odrasle. Plesni će dio dočarati polaznice baletnog studija Vindija. 

- Ja tu želim biti zato što sam vidjela kako druge djevojčice plešu. To me iznenadilo i lijepo mi je pa sam i ja htjela biti balerina. Zanima me i lijepo mi je plesati, rekla je osmogodišnja Agata Marija Belščak.


- Meni se sviđa to što jako dobro plešemo, što učimo plesne korake. Plesat ćemo Orašara i druge predstave. Sviđa mi se i to što imamo jako dobru učiteljicu koja jako dobro zna balet, govori Nika Črljenec (7). 

Gracilnost, lakoća, eteričnost i ljupkost pokreta ne postižu se preko noći. 

- To se stječe godinama. Balet je savršen sistem vježbe, on je star 500 godina, dakle, tu nema dileme nikakve - iz baleta je sve drugo nastalo. On je najpotpuniji i najučinkovitiji, istaknula je Vlasta Rittig, plesna pedagoginja i umjetnička voditeljica Baletnog studija Vindija.

Vlasta priznaje da nastavlja tradiciju baletnih pedagoginja poznatih po strogosti jer bez discipline nema razumijevanja i pamćenja, vještina na kojima se kreiraju koreografije. 

- Kad sam bila jako mala moje prijateljice su išle i onda sam i ja došla. Puno puta sam htjela odustati, ali evo, sretna sam da nisam. Poslije shvatite da se zapravo taj trud isplati i da će doći vaše vrijeme, govori Dora Angelovski (13).

- U špicama mi je nekako najljepše, ali jako boli i znam dobivati žuljeve. Boli, ali isplati se. Lijepo je jako i lijepo izgleda, kaže Matilda Turkalj (13).

Osjećaj za ritam, prostor, psihofizičke predispozicije, u predanoj zajedničkoj suradnji s pedagoginjom Vlastom tkaju baletne plesne priče. Poput varaždinskog Orašara kojem se beskrajno raduju.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!