15:15 / 15.02.2019.

Autor: Dominique Bratović-Vela/V.M./HRT

Reakcije na popis lektire ne staju

-

-

Foto: - / -

Burne su reakcije javnosti na popis lektire koji više ne obuhvaća djela poput Dnevnika Anne Frank, Ježeve kućice, Malog princa.... Ministrica obrazovanja najavila je da će kritike uzeti u obzir, a pisci i književnici za djecu i sinoć su iznijeli svoja stajališta.
Nastavljaju se burne rasprave zbog popisa lektire u novom kurikulu hrvatskog jezika, koji više ne obuhvaća širi neobvezni dio iz kojeg su dosad profesori mogli birati djela poput Dnevnika Anne Frank, Ježeve kućice, Malog princa....

Ministrica obrazovanja Divjak najavila je da će kritike uzeti u obzir, a pisci i književnici za djecu i na sinoćnjoj su tribini u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića iznijeli svoja stajališta.

U vezi s lektirom otvorena su brojna pitanja i to, ističu pisci, ne od jučer. Najvažnija su kamo je nestao prošireni popis lektire i tko je autor objavljenog popisa.

Bilo bi dobro kad bi se taj popis našao. 'Ajmo ga negdje pronaći, to je prva stvar,  poručio je predsjednik Hrvatskog društva pisaca Zoran Ferić, a Dijana Zalar s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu je istaknula: Nigdje nisam čula da je rečeno da je netko kontaktirao s nekim učiteljskim fakultetima u zemlji vezano za kurikul i popis lektire!

Nismo imale dovoljno vremena za kvalitetnu doradu kurikula, a za objavljeni popis lektire nismo odgovorne, 
naglasile su dvije članice radne skupine pojasnivši: Popis, koji je sporan i koji je izazvao ovakve reakcije u javnosti, nisu sastavljale članice radne skupine,  tvrdi članica Stručne radne skupine za doradu kurikula hrvatskog jezika dr. sc. Marijana Togonal.
Dnevnik Anne Frank nije na popisu lektire Najavu ministrice Divjak da će anketirati profesore o poželjnom popisu lektire, pisci smatraju samo pokušajem prebacivanja odgovornosti s ministarstva na učitelje. To nije sloboda, nemojmo se lagati, to je jedna odgovornost koja će se svesti na to da će se čitat samo kanonska djela,  smatra predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade Silvija Šesto.
Serdarević: Lektira bi mlade trebala zaljubiti u knjigu Vrlo je teško danas napraviti popis, a da nećete naći pojedinačne pritužbe roditelja koji smatraju da imaju pravo odlučivati što će njihova djeca čitati,  mišljenje je članica Stručne radne skupine za doradu kurikula hrvatskog jezika Marijana Češi, a svoje je stajalište iznio i Hrvoje Kovačević iz Hrvatskog društva književnika: Imamo s jedne strane Nacionalnu strategiju za poticanje čitanja, a s druge strane micanjem suvremenih autora radimo suprotno!

Na potezu je, poručuju pisci, Ministarstvo obrazovanja koje treba preuzeti odgovornost za reformu koju najavljuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!