Renata iz Garešnice je pravo šahovsko čudo

11.10.2022.

20:03

Autor: Suzana Balen

Renata-šahistica

Renata-šahistica

Foto: HTV / HRT

Državna prvakinja u šahu je desetogodišnja Renata Hranilović iz Garešnice. No, vrhunske rezultate često ne prate i financijske mogućnosti. Tako je bilo upitno hoće li Renata moći otputovati na Europsko prvenstvo u Tursku. Ali u samo nekoliko dana, pomogla je donatorska akcija.

Renata je pravo šahovsko čudo. Državna kadetska prvakinja u svojoj dobnoj kategoriji do 10 godina i viceprvakinja u starijoj kategoriji do 12 godina. Zašto voli šah, odgovor je jednostavan.

- Zabavan je, dosta se treba razmišljati i oni koji su dobri u školi. Oni bi mogli igrati šah, rekla je Renata Hranilović, državna prvakinja u šahu.

Mnogo prije nego što su naučili čitati i pisati, Renata i njezin brat Renato počeli su igrati šah - ona sa samo četiri godine, on je imao pet.

- Za godinu i pol dana je ona mene dobivala. A sada me isto dobiva, samo što ona mora jednu figuru maknut da ja mogu igrati ravnopravno s njom, rekao je Tihomir Hranilović, Renatin otac.

50 medalja i 7 pehara na različitim natjecanjima nanizala je Renata. Izvanserijska igračica, reći će i njezin trener.

- I to je onda teško protivnicima i trenerima pripremati se za takvog igrača jer Renata igra sve svoje partije na pobjedu, beskompromisan i agresivan šah, rekao je Ognjen Matko, Fide majstor, Renatin trener.

Za odlazak na Europsko prvenstvo u Turskoj Renati i njezinoj majci treba barem 20 tisuća kuna. Šahovski savez i Grad Garešnica uplatili su dio novca. No obitelji s dvije minimalne plaće teško je namaknuti ostatak. Zakucalo je veliko srce sugrađana koji su pokrenuli donatorsku akciju, pa je sada na računu više od 30 tisuća kuna.

- Treba čestitati svima koji su dali sebe u cijeloj ovoj akciji, svim donatorima, istaknuo je Josip Bilandžija, garešnički gradonačelnik.

Pokretačica akcije željela je ostati anonimna. Najveća nagrada bit će joj, kaže, ako se Renata iz Turske vrati s medaljom. A ova iznimna šahistica već se plasirala i na svjetsko prvenstvo koje se održava iduće godine u Egiptu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!