Riječki 'Mali princ' za male i velike

05.12.2019.

11:38

Autor: Ana Marija Ilić/V.M./HRT

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sinoć je u riječkom kazalištu Ivana pl. Zajca izvedena predstava ‘Mali princ’. Riječ je o adaptaciji poznate novele Antoinea de Saint Exupéryja, koju je ostvarila koprodukcija talijanske i hrvatske drame, pulskog kazališta te kazališta mladih ‘Kamov’.
Sinoć je u riječkom kazalištu Ivana pl. Zajca izvedena premijerno predstava ‘Mali princ’. Riječ je o adaptaciji poznate novele Antoinea de Saint Exupéryja, koju je ostvarila koprodukcija talijanske i hrvatske drame, pulskog kazališta te kazališta mladih ‘Kamov’.

Malo je takvih priča koje smo u djetinjstvu pročitali, a čitamo i danas, iznova i iznova kao priču toliko dirljivu i potrebnu za odrastanje.

- Ako imaš priliku postaviti ‘Malog princa’, mislim da nitko ne bi rekao ne na takav tekst koji ima toliko toga za reći, ističe redateljica Renata Carola Gatica.

Mali princ na svojim putovanjima progovara o brojnim ljudskim manama. Jednostavnim dječjim jezikom daje odgovore na duboka ljudska pitanja i svakog gledatelja vraća u dane mladosti.

- Ta suigra s ‘Kamovcima’ zapravo je jako pridonijela da i ja budem što bolji. Tako da je to najvjerojatnija posljedica silnog druženja s njima, i užasno sam sretan što sam imao priliku steći sve te prijatelje i s njima učiti, kaže glumac Edi Čelić.

No što je priča bez velike ljubavi? Mali princ o ljubavi uči od ruže, naizgled obične, ali toliko važne: Ružica je na početku jedan malo zločesti lik, ali na kraju je ipak dobar. Teško je biti ruža, ali kad se sve vježba i navježba, može se sve, napominje glumica Elena Kolić.

- Ja sam Mali princ i sve sam htio naučiti pouku da je ono što je važno, očima je nevidljivo i da dobro vidimo samo srcem, da se ljudi malo zapitaju što bi to trebalo značiti, poručuje kazališni Mali princ Vanja Paulić.

Mali princ postao je za ljude cijelog svijeta simbol velikodušnosti, prijateljstva, solidarnosti i brige za jedan bolji i pravedniji svijet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!