17:06 / 08.12.2020.

Autor: Dajana Kruneš/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Rijeka: Akcijski plan za sprječavanje vandalizma

-

-

Foto: - / -

Vandalizam u Rijeci sve više uzima maha. U odnosu na prošlu godinu u porastu je za 30 posto. Kako bi se stalo na kraj takvom ponašanju - Grad je usvojio Akcijski plan za sprječavanje vandalizma.
Vandalizam u Rijeci sve više uzima maha. U odnosu na prošlu godinu u porastu je za 30 posto. Kako bi se stalo na kraj takvom ponašanju - Grad je usvojio Akcijski plan za sprječavanje vandalizma. Jer čini se da počinitelje ovakvih djela ne zabrinjavaju kazne.

Ni nepunih mjesec dana nakon što su završeni radovi na obnovi pročelja, ova je zgrada u širem središtu Rijeke jednoga jutra osvanula išarana.

- Danas klinci koji se bave takvim stvarima zapravo su vođeni nekakvim motivima tko će više, tko će se potpisati na luđim mjestima. Tu je i element uzbuđenja, jer je to ilegalno, govori Dominik Grdić, organizator programa Rijeka murala.

Pojedinci imaju i neshvatljivu potrebu uništiti dječje igralište, sakralne objekte, komunalnu opremu uništava se gotovo sve što se nađe na putu.

- Tijekom prošle godine utrošilo se 150 tisuća kuna za uklanjanje nepropisnih plakata, uklanjanje grafita, uništenu urbanu opremu poput koševa za smeće, sprava na dječjim igralištima i ostale opreme, ističe Maja Malnar, viša savjetnica za pravne poslove Grada Rijeke.

Stoga na kraj takvom ponašanju nastoje stati i novim Akcijskim planom, koji između ostalog, uključuje edukaciju građana, postavljanje dodatnih nadzornih kamera. 

- Uspostavili smo i aplikaciju Gradsko oko i građani će sami imati priliku prijavljivati vandalizam klikom na aplikaciju, naglašava Malnar.

Novčane kazne za počinitelje idu i do 30 tisuća kuna, a moguća je i kazna zatvora.

Da se pročelja zgrada mogu iskoristiti na puno kvalitetniji način pokazuje projekt Rijeka murala i oslikavanje fasadi.

- S ovim definitivno razvijamo jednu svijest kod građana o tome da je vizualni identitet jednog prostora prilično važan i da zapravo ta slika prostora u kojem živimo znatno utječe na kvalitetu života, zaključuje Dominik Grdić,organizator programa Rijeka murala.

A ona ovisi i o nama samima. U odnosu na prošlu godinu vandalizam je u Rijeci porastao za 30 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!