19:20 / 13.07.2019.

Autor: Sunčica Findak/V.K./HRT

Rijeka: Sveučilište koje bilježi indeks zadovoljstva studenata

-

-

Foto: - / -

Sveučilište u Rijeci novim i atraktivnim studijskim programima, organiziranim smještajem i sveučilišnim kampusom sve više privlači mlade.
Sveučilište u Rijeci novim i atraktivnim studijskim programima, organiziranim smještajem i sveučilišnim kampusom sve više privlači mlade. A oni koji već studiraju - daju ocjene. Naime, to je jedino sveučilište u Hrvatskoj koje bilježi indeks zadovoljstva studenata.

Bez namjere da se uspoređuje s našim većim sveučilištima, ovo sveučilište ima svoju filozofiju. A ta je da studenti budu zadovoljni, konkurentni u svijetu rada te da im, dok studiraju,  ništa ne nedostaje. Od više od 17 tisuća studenata, njih 50 posto nije iz Rijeke, pa im sveučilište, uz studentski dom, pruža i druge mogućnosti.

- Brinemo se da mogu naći smještaj i privatno. Što to znači? Znači da im mi nudimo ugovore sa iznajmljivačima i tako  subvencioniramo njihov smještaj, naglasila je Snježana Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

- Uvjeti u Rijeci su super, imamo dom, menzu, kampus, govori Rebeka, studentica.

Doznajemo da studenti imaju više od 160 novih programa, koji se revidiraju i osuvremenjuju. Jedan od njih je, a postoji jedino na ovom sveučilištu, diplomski studij - Diskretna matematika i primjene.

Sara je iz Ogulina i zbog ovog studija došla je u Rijeku.

- Na našem smjeru uvode se neki novi predmeti kao umjetna inteligencija, govori Sara.

I mi smo dobili kratku pouku.

- Dva čovjeka žele podijeliti neku tajnu šifru nekog računa s tim da nijedan od njih ne može podići novac jer svatko od njih ima po jednu foliju i kada se spoje folije. Tek tada mogu podijeliti novac. Da tako je, govori Dean Crnković, pročelnik Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

I još jedna novost s ovog sveučilišta. Upravo su ušli u YUFE - europsku mrežu 10 sveučilišta za budućnost. Riječ je o inicijativi stvaranja Europskog sveučilišta koje financira Europska komisija, radi lakšeg prelaska studenata na druga sveučilišta.

Nije ni čudno što je indeks zadovoljstva studenta na ovom sveučilištu - četvorka s tendencijom rasta!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!